Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Άνοιξη

Η άνοιξη προσφέρει ίσως τις περισσότερες δυνατότητες για δραστηριότητες στον Παρνασσό και τα χωριά του. Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι συνήθως σε λειτουργία μέχρι αρχές Μαΐου, ενώ είναι η ιδανική περίοδος για το ορειβατικό σκι για να απολαύσετε το φημισμένο ανοιξιάτικο ελληνικό χιόνι. Τα ενδημικά φυτά όπως η Παιώνια Παρνασσού ανθίζουν, όλες οι αποχρώσεις του πράσινου ζωντανεύουν μαζί με την πανίδα του βουνού, ενώ ταυτόχρονα τα ρυάκια και τα ποτάμια βρίσκονται στο απόγειό τους, κάνοντας την άνοιξη ιδανική εποχή για εξόρμηση στο βουνό του Απόλλωνα.

Τα χωριά του Παρνασσού, η Αράχωβα, η Αγόριανη, η Βάργιανη, η Αμφίκλεια, η Τιθορέα, η Πολύδροσος και η Άνω Πολύδροσος μετατρέπονται σε πολύχρωμες οάσεις γεμάτες αρώματα, ενώ και τα τρεχούμενα νερά βρίσκονται στο peak τους. Σκέτη μαγεία...

Παράλληλα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται όμορφα παραθαλάσσια χωριά όπως το Γαλαξείδι, η Αντίκυρα, η Ιτέα και τα Καμένα Βούρλα για όσους θέλουν να συνδυάσουν με εξαιρετική αρμονία το βουνό με τη θάλασσα.

Καιρός

Οι καιρικές συνθήκες στον Παρνασσό κατά τους ανοιξιάτικους μήνες είναι ευμετάβλητες. Σε γενικές γραμμές, ο Μάρτιος είναι ένας καθαρά χειμερινός μήνας με συχνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Χιόνια ενδέχεται να πέσουν ακόμη και τον Απρίλιο, ωστόσο όσο περνούν οι μέρες σταδιακά ο καιρός βελτιώνεται. Ο Μάιος είναι ο κατ' εξοχήν ανοιξιάτικος μήνας στο βουνό, με πιο συχνές ηλιοφάνειες και άνοδο της θερμοκρασίας. Πλούσιες είναι και οι βροχοπτώσεις.

Η χιονόστρωση στα αλπικά υψόμετρα διατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο μέχρι το Μάιο. Χαρακτηριστικό του καιρού κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα -και που απαιτεί προσοχή- είναι οι γρήγορες και ξαφνικές αλλαγές. Κατά τους ανοιξιάτικους μήνες τα ποτάμια του Παρνασσού γίνονται ορμητικά, ενώ σχηματίζονται μικρές ή μεγάλες λίμνες.

Δείτε παρακάτω τις ανοιξιάτικες δραστηριότητες στον Παρνασσό.

Κεντρική φωτογραφία: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Hot Links