Δημοφιλή άρθρα
Το Classic Legends Rally 2024 περνάει από χωριά του Παρνασσού και τερματίζει στην Αμφίκλεια. Ο Σύλλογος...
Η Αράχωβα είναι έτοιμη για το Πανηγυράκι της - Αναλυτικό πρόγραμμα. Η Αράχωβα είναι έτοιμη για...
Αγώνες δρόμου για παιδιά όλων των ηλικιών στην Τιθορέα. Αγώνες δρόμου για παιδιά όλων των ηλικιών...
Οι Δελφοί υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα. Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία...
To Πανηγυράκι Αράχωβας 2024 - Όλο το εορταστικό πρόγραμμα. Το φημισμένο Πανηγυράκι της Αράχωβας θα πραγματοποιηθεί...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)

Home | Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)

Η Λιλαία ή Κάτω Αγόριανη, όπως ονομαζόταν μέχρι το 1928, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 330μ. στο λεκανοπέδιο του Κηφισού, στους πρόποδες του Παρνασσού.

Πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτες αυλές, καταπράσινο περιβάλλον λόγω των πολλών νερών της περιοχής και υπέροχη θέα στον κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού, συνθέτουν την ομορφιά της Λιλαίας.

Στη θέση της σημερινής Λιλαίας βρισκόταν η αρχαία Φωκική πόλη με το ίδιο όνομα, το οποίο είχε πάρει από τις Ναΐδες νύμφες, κόρες του ποτάμιου θεού Κηφισού. Ήταν μία από τις εννιά φωκικές πόλεις που είχαν συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο.

Η Λιλαία καταστράφηκε κατά τον Γ΄ Ιερό Πόλεμο από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 346 π.Χ.,αλλά ξαναχτίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1943, σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού κάηκαν από τους Γερμανούς και χτίστηκαν ξανά διατηρώντας παραδοσιακό χαρακτήρα.

Στη Λιλαία γεννήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους της Εθνικής Αντίστασης, ο Γιάννης Αλεξάνδρου ή καπετάν Διαμαντής όπως τον φώναζαν. Το πατρικό του σπίτι έχει γίνει σήμερα μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Αξιοθέατα

Οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού (Αγία Ελεούσα), η πηγή του Γάτσινου, ο Αγοριανίτης ποταμός που ρέει δίπλα στο χωριό και τα δύο κεφαλόβρυσα, είναι κάποια από τα φυσικά αξιοθέατα του χωριού.

Αξίζει να δείτε τους ερειπωμένους σήμερα ναούς του Αγίου Χριστοφόρου και της Παναγίας Ελεούσας, που έχουν χτιστεί πάνω στα αρχαία ερείπια ναού αφιερωμένου στον Κηφισό.

Από την αρχαιότητα σώζονται σε καλή κατάσταση ερείπια της αρχαίας πόλης, του ισχυρού τείχους και των οχυρωματικών πύργων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας φυλάσσονται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Πρόσβαση (βλ. χάρτη)

Η Λιλαία απέχει:

Κεντρική φωτογραφία: Παναγιώτης Βακράκης

Χρήσιμες πληροφορίες
Υψόμετρο: 330μ.
Νομός Φωκίδας
Διαμονή στην Λιλαία
Φαγητό στην Λιλαία
ATM: Εθνική (Πολύδροσος)
185χλμ. από την Αθήνα
22χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Φαρμακείο: Πολύδροσος
Κέντρο υγείας: Αμφίκλεια
Βενζινάδικο στη Λιλαία

6 συχνές ερωτήσεις για τη Λιλαία

Πώς θα πάω στην Λιλαία;

Από Αθήνα: Η Λιλαία απέχει 185 χλμ από την Αθήνα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 2 ώρες. Από την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας παίρνετε την έξοδο για Κάστρο. Στη συνέχεια οδηγείτε με κατεύθυνση την Κάτω Τιθορέα-Αμφίκλεια-Λιλαία.
Από Θεσσαλονίκη: Η Λιλαία απέχει 337 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και το ταξίδι με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 3 ώρες και 30΄. Η προτεινόμενη διαδρομή είναι να επιλέξετε την έξοδο για Μπράλο μετά τη Λαμία και κατόπιν να ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Γραβιά-Λιλαία.
Από Πάτρα: Η Λιλαία απέχει 160 χλμ. από την Πάτρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και 30΄. Αφού περάσετε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι προς Ιτέα-Άμφισσα-Γραβιά-Λιλαία.

Πόσο απέχει η Λιλαία από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού;

Η Λιλαία απέχει από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού 22 χλμ. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 40 λεπτά με αυτοκίνητο. Τις μέρες με χιονοκάλυψη στο οδικό δίκτυο ο χρόνος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Υπάρχουν τράπεζες και ATM στην Λιλαία;

ΑΤΜ της Εθνικής τράπεζας θα βρείτε στην Πολύδροσο.

Υπάρχουν φαρμακεία και Κέντρο Υγείας στην Λιλαία;

Φαρμακείο θα βρείτε στην Πολύδροσο και Κέντρο Υγείας στην Αμφίκλεια

Υπάρχουν πρατήρια καυσίμων στην Λιλαία;

Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στον δρόμο προς Πολύδροσο.

Πού μπορώ να ενημερωθώ για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου;

Καθημερινή, έγκυρη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τη λειτουργία αναβατήρων και πιστών στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού δημοσιεύει το onparnassos.gr σε συνεργασία με το χιονοδρομικό εδώ.

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση