Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Title

Μπαρουτοσπηλιά: Το άγνωστο επιβλητικό σπήλαιο στον Παρνασσό

Γραβιά

Η διαμπερής εντυπωσιακή σπηλιά.

Κυρίως κείμενο

Μία από τις μεγαλύτερες σπηλιές της Ελλάδας βρίσκεται κοντά στη Μαριολάτα. Οι πεζοπόροι φθάνοντας στη σπηλιά, αποζημιώνονται από την εκπληκτική θέα, στα υψώματα του Παρνασσού και τον κάμπο.

Περνώντας την τεράστια είσοδό της, οι εντυπωσιακές  λιθωματικές λεκάνες που μοιάζουν με μικρές πισίνες,  οι περίτεχνοι σχηματισμοί των σταλαγμιτών, αλλά και το τεράστιο μέγεθος του εσωτερικού του σπηλαίου, προκαλούν τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Στα χρόνια της Επανάστασης, μέσα στο σπήλαιο οι αγωνιστές, έφτιαχναν μπαρούτι για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, γι αυτό και πήρε την ονομασία Μπαρουτοσπηλιά.

Πώς θα πάτε

Με κατεύθυνση από Λιλαία προς Μαριολάτα και σχεδόν στη μέση της διαδρομής, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Στο σημείο αυτό στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε σε χωματόδρομο όπου υπάρχει η πινακίδα του Δασαρχείου Άμφισσας «Μονοπάτι Αγ. Παρασκευή – Μπαρουτοσπηλιά».

Ο χωματόδρομος σε 800μ. περίπου καταλήγει σε ξέφωτο, όπου οι πεζοπόροι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους.

Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι που είναι ανηφορικό και κινείται στην δεξιά πλευρά του φαραγγιού του Κακορέματος.

Η μισή διαδρομή γίνεται μέσα σε μια «στοά» από πουρνάρια, που καθώς ανηφορίζουμε πιο ψηλά δίνουν την σκυτάλη, στους τεράστιους και επιβλητικούς σχηματισμούς των βράχων.

Η πανέμορφη αυτή διαδρομή διαρκεί περίπου μια ώρα για να καταλήξει στην περίφημη Μπαρουτοσπηλιά.

Hot Links

Instagram Feed

comments
comments
comments
Βρείτε μας στο Instagram