Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Λιλαία (Κάτω Αγόριανη)

Το μικρό γραφικό χωριουδάκι στους πρόποδες του Παρνασσού.

Η Λιλαία ή Κάτω Αγόριανη, όπως ονομαζόταν μέχρι το 1928, είναι κτισμένη σε υψόμετρο 330μ. στο λεκανοπέδιο του Κηφισού, στους πρόποδες του Παρνασσού.

Πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτες αυλές, καταπράσινο περιβάλλον λόγω των πολλών νερών της περιοχής και υπέροχη θέα στον κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού, συνθέτουν την ομορφιά της Λιλαίας.

Στη θέση της σημερινής Λιλαίας βρισκόταν η αρχαία Φωκική πόλη με το ίδιο όνομα, το οποίο είχε πάρει από τις Ναΐδες νύμφες, κόρες του ποτάμιου θεού Κηφισού. Ήταν μία από τις εννιά φωκικές πόλεις που είχαν συμμετάσχει στον Τρωικό πόλεμο.

Η Λιλαία καταστράφηκε κατά τον Γ΄ Ιερό Πόλεμο από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας το 346 π.Χ.,αλλά ξαναχτίστηκε τα επόμενα χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 1943, σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριού κάηκαν από τους Γερμανούς και χτίστηκαν ξανά διατηρώντας παραδοσιακό χαρακτήρα.

Στη Λιλαία γεννήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους της Εθνικής Αντίστασης, ο Γιάννης Αλεξάνδρου ή καπετάν Διαμαντής όπως τον φώναζαν. Το πατρικό του σπίτι έχει γίνει σήμερα μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Αξιοθέατα

Οι πηγές του Βοιωτικού Κηφισού (Αγία Ελεούσα), η πηγή του Γάτσινου, ο Αγοριανίτης ποταμός που ρέει δίπλα στο χωριό και τα δύο κεφαλόβρυσα, είναι κάποια από τα φυσικά αξιοθέατα του χωριού.

Αξίζει να δείτε τους ερειπωμένους σήμερα ναούς του Αγίου Χριστοφόρου και της Παναγίας Ελεούσας, που έχουν χτιστεί πάνω στα αρχαία ερείπια ναού αφιερωμένου στον Κηφισό.

Από την αρχαιότητα σώζονται σε καλή κατάσταση ερείπια της αρχαίας πόλης, του ισχυρού τείχους και των οχυρωματικών πύργων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας φυλάσσονται ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Πρόσβαση (βλ. χάρτη)

Η Λιλαία απέχει:

Κεντρική φωτογραφία: Παναγιώτης Βακράκης

Hot Links