Δημοφιλή άρθρα
Στον Παρνασσό o 3ος γύρος του πανελλήνιου κυπέλλου των ποδηλατικών αγώνων Enduro Greek Series 2023. Photo © Explore MTB Parnassos...
«Μονοπάτι Παρνασσού 2023»: Παράταση στις εγγραφές των ορεινών αγώνων δρόμου στην Αμφίκλεια. Λίγες ημέρες μας χωρίζουν...
Πανηγυράκι της Αράχωβας 2023: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή. Όλα είναι έτοιμα για το Πανηγυράκι...
Sehre: Το μεγάλο party της αγαπημένης φωλιάς στην Αράχωβα για τα 17 χρόνια λειτουργίας. To Sehre,...
Το Μεγάλο Σάββατο κλείνει το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Μετά από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και λαμβάνοντας υπόψη...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Η Μονή Οσίου Λουκά είναι χτισμένη στους δυτικούς πρόποδες του Ελικώνα κάτω από την ακρόπολη της αρχαίας Στείριδας, στην οποία οφείλει και το προσωνύμιο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης. Η μονή βρίσκεται έξω από το χωριό Στείρι και μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Δίστομο.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα βυζαντινής τέχνης του 11ου αι., που από το 1990 περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι δύο μεγάλες εκκλησίες, της Παναγίας και του Καθολικού, καθώς και όλα τα κτίσματα του μοναστηριακού συγκροτήματος, προκαλούν θρησκευτικό δέος και θαυμασμό στους προσκυνητές, αλλά αποτελούν και αντικείμενα αρχιτεκτονικής μελέτης από τους ειδικούς.

Σε κάθε γωνιά της μονής ξεδιπλώνονται κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, από την Φραγκοκρατία μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι πληγές που άφησαν στο πέρασμά τους οι κατακτητές αποκαταστάθηκαν σταδιακά και ολοκληρώθηκαν το 1989.

Τα Ιερά λείψανα του Οσίου Λουκά, τα οποία είχαν μεταφερθεί από τους Σταυροφόρους τον 13ο αι. στο Βατικανό, βρέθηκαν τελικά στη Βενετία και στις 13 Δεκεμβρίου του 1986 επέστρεψαν στην λειψανοθήκη του Καθολικού.

Η Μονή απέχει 24 χλμ. από την Αράχωβα.

Τηλ: 22670 22228, 22670 21305

Τοποθεσία

Πρόσφατες προβολές

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση