Το σπήλαιο του Πανός ή Κωρύκειο Άντρο, σε υψόμετρο 1360μ. στη ΝΔ πλευρά του Παρνασσού, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από έλατα και υπέροχη θέα, ήταν αφιερωμένο στον θεό Πάνα και τις Κωρύκειες Νύμφες. Έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά του, αλλά και για τη μαγεία που προκαλεί ο αρχαίος μύθος, κατά τον οποίο, σύμφωνα με τον Αισχύλο το σπήλαιο αποτελούσε χώρο επίσκεψης θεϊκών πνευμάτων.
Ο Pierre Amandry εξερεύνησε το σπήλαιο το 1970, φέρνοντας στο φως ευρήματα από την Νεολιθική εποχή και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο χώρος ήταν τόπος λατρείας αρχαίων θεών.
Ο επισκέπτης μετά από μια υπέροχη διαδρομή θα βρεθεί στο σπήλαιο για να θαυμάσει τα φυσικά γλυπτά που έχουν σχηματιστεί από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες.
Πώς θα πάτε
Με αυτοκίνητο: στο 7ο χλμ Αράχωβας – Επταλόφου στην τοποθεσία Καλύβια Λιβαδίου υπάρχει σχετική σήμανση που οδηγεί στο σπήλαιο (βλ. χάρτη παρακάτω). Ο δρόμος είναι βατός χωματόδρομος, αλλά ενδείκνυται να έχετε 4x4.
Για τους πεζοπόρους η διαδρομή που ξεκινάει από το Λιβάδι, έχει μήκος 3,5 χλμ και θεωρείται από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας.
Για μεγαλύτερη περιπέτεια, υπάρχει και το αρχαίο μονοπάτι, που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν από τους Δελφούς στο σπήλαιο. Μεγάλο τμήμα του σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί πλέον μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινάει από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 3,5 ώρες.