Δημοφιλή άρθρα
Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»: Μουσικό ταξίδι στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Την Κυριακή 26...
Η Γκρίζα Αρκούδα μάς υποδέχεται στον κήπο της. Μπορεί ο φιλόξενος εσωτερικός χώρος της Γκρίζας Αρκούδας...
Επιστρέφει στην Ελάτεια ο ποδηλατικός γύρος. Ο Σύλλογος Γυναικών Ελάτειας διοργανώνει...
Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022: Το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού. Συναυλίες με καταξιωμένους ερμηνευτές του...
Το μεγάλο έπαθλο του 5ου τουρνουά τένις Αράχωβας. Αύριο ξεκινάει το 5ο τουρνουά αντισφαίρισης στην Αράχωβα,...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού σε ένα πανέμορφο τοπίο μέσα στα έλατα και τα πλατάνια και πολύ κοντά (περίπου 5χλμ) στο χωριό Δαύλεια Βοιωτίας, δεσπόζει ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της περιοχής, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή», στην οποία τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το ιστορικό μοναστήρι κτισμένο τον 11ο αιώνα μ.Χ. αποτελεί ένα αξιόλογο θρησκευτικό σημείο από την εποχή της Τουρκοκρατίας και έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες εθνικής υπερηφάνειας αλλά και καταστροφής. Κατά την Τουρκοκρατία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παιδείας της περιοχής. Λέγεται ότι κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης συνέβαλε στην τροφοδότηση και λειτούργησε ως κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της ανατολικής Στερεάς βοηθώντας τα μέγιστα στη νικηφόρα έκβαση της μάχης της Αράχωβας το 1826.

Στη μονή μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το μοναδικό τοπίο τόσο του εσωτερικού περίβολου της μονής με τους περίτεχνους και καλοφροντισμένους κήπους όσο και της εξωτερικής φυσικής ομορφιάς με τις απότομες πλαγιές του Παρνασσού που αγκαλιάζουν το μοναστήρι και το πυκνό δάσος από έλατα που εκτείνεται μπροστά του.

Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και στο σκευοφυλάκιό του φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια, όπως οι συλλογές μεταβυζαντινών εικόνων και έργων μεταλλοτεχνίας ενώ σε μικρή απόσταση από τη μονή Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Φανερωμένης, που αποτελούσε τόπο ασκήσεως μοναχών.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου και ανήκει στη Μητρόπολη Θηβών και Λειβαδιάς.

Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ
Τηλ.: 22610-52230

Τοποθεσία

Πρόσφατες προβολές

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση