Ο τραχανάς είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζονται στην Αράχωβα από το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων Γέννημα Γης που βρίσκεται πλέον στο Λιβάδι. Με τον τραχανά μπορούμε να φτιάξουμε χορταστικές σούπες, πρωινά και πίτες.
Οι άνθρωποι πίσω από το Γέννημα Γης, μέσα από την πολυετή πείρα τους διοχέτευσαν στην επόμενη γενιά της οικογένειας τα μυστικά της πετυχημένης παρασκευής ζυμαρικών.
Τρία είναι τα είδη τραχανά που παρασκευάζονται. Ο πιο γνωστός είναι ο σταρένιος και φτιάχνεται από πλιγούρι ή μπουλουγούρι σκληρού σιταριού και αιγοπρόβειο γάλα. Ο ξινός που παρασκευάζεται από ξινόγαλο και σιμιγδαλάλευρα και τέλος ο γλυκός. Όλα τα υλικά των προϊόντων προέρχονται από την περιοχή του Παρνασσού.
Τα προϊόντα διατίθενται σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων και του ενός κιλού και έχουν ως εμπορικό σήμα το ρολόι της Αράχωβας, όπως άλλωστε και η καλόγουστη ταμπέλα του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο λειτουργεί με χονδρική προμήθευση, αλλά τα ζυμαρικά τα βρίσκουμε και σε συνεργαζόμενα μαγαζιά της Αράχωβας, που πωλούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως στο κατάστημα του Παναγάκου ή στο Ορέων Γεύσεις, στα super market ΑΒ, αλλά και σε ταβέρνες του Παρνασσού.
Το Γέννημα Γης, όπως μαρτυρά το όνομά του, με σεβασμό στα υλικά της φύσης και ορεξάτους ανθρώπους στην παραγωγή που φροντίζουν κάθε λεπτομέρεια, συνεχίζει να υπηρετεί την παράδοση και να μας χαρίζει νόστιμα χειροποίητα ζυμαρικά!
Μπορείτε να αγοράσετε απευθείας τα προϊόντα από το e-shop: www.genimagis.gr
Δείτε και άλλα τοπικά προϊόντα της Αράχωβας και του Παρνασσού
Κείμενο: Καρίνα Βέρδη
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστελίδης
Φωτογραφίες: Γέννημα Γης