Κάθε Πάσχα, η Αράχωβα φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να τιμήσουν τον Άγιο Γεώργιο στο ξακουστό Πανηγυράκι, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Ρούμελης. Το 2025, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τρίτη 22 Απριλίου και κορυφώνονται στις 25 Απριλίου, συνδυάζοντας τη θρησκευτική κατάνυξη με τη λαϊκή παράδοση και τα αθλητικά έθιμα.
Το χωριό ζωντανεύει με κωδωνοκρουσίες, κανονιοβολισμούς και μελωδίες από παραδοσιακές ζυγιές, ενώ οι κάτοικοι, φορώντας τις εντυπωσιακές Αραχωβίτικες φορεσιές, γεμίζουν τους δρόμους με κέφι και φιλοξενία. Τα τοπικά έθιμα, όπως η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου, ο χορός των γερόντων, αλλά και τα αγωνίσματα που κρατούν από τα χρόνια του Καραϊσκάκη, συγκινούν και εντυπωσιάζουν όσους παρευρίσκονται.
Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί το λατρευτικό δρώμενο στη βρύση του Αγίου, μια κατανυκτική τελετή με βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση, ενώ η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στα αγωνίσματα και στους χορούς τονίζει το ζωντανό πνεύμα του τόπου.
Οι πλατείες της Αράχωβας γεμίζουν από μυρωδιές παραδοσιακών φαγητών, με πρωταγωνιστή φυσικά το σουβλιστό αρνί, και τοπικό κρασί να προσφέρεται άφθονο. Η γιορτινή ατμόσφαιρα κορυφώνεται με τον τελετουργικό χορό του «Χαλάσματος», όπου όλοι ενώνονται χέρι-χέρι και αποχαιρετούν το πανηγύρι με συγκίνηση και χαρά.
Photo © Γιώργος Κυπαρισσάκης
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Αναλυτικό πρόγραμμα:
Τρίτη 22 Απριλίου
- 18:00: Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες
- 18:15: Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού
- 18:30: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
- 20:00: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενη από Αραχωβίτες, Αραχωβίτισσες και ευλαβείς επισκέπτες με τις Αρχωβίτικες παραδοσιακές φορεσίες
- 22:00: Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου και στην πλατεία Λάκκα
Τετάρτη 23 Απριλίου
- 07:00: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
- 07:05: Όρθρος, Θεία Λειτουργία
- 11:00: Αγωνιστικά έθιμα: Aνηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη
- 11:30: Το έθιμο – δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου
- 11:45: Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες
- 18:00: Εσπερινός
- 19:30: Τερματισμός δρόμου 5.000μ (από Αγ. Μηνά) στην Πλατεία Λάκκα – Απονομή. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου.
Πέμπτη 24 Απριλίου
- 07:30: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες
- 07:35: Όρθρος. Θεία Λειτουργία
- 11:00: Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού)
- 18:00: Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο
- 21:00: Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (προαύλιο Γυμνασίου – Λυκείου)
Παρασκευή 25 Απριλίου
- 07:30: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες
- 07:35: Όρθρος, Θεία Λειτουργία
- 10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη (στο προαύλιο του Ι. Ναού)
- 10:15: Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού)
- 15:00: Κοινό τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες και επισκέπτες
- 17:30: «Χάλασμα του Πανηγυριού» – Τελετουργικός Χορός γύρω από τον Ιερό Ναό. Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου.
Κεντρική Photo © Δήμητρα Στασινοπούλου.