Δημοφιλή άρθρα
Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2024 - Αναλυτικό πρόγραμμα. «To Λάλον Ύδωρ» θα...
Διοργανώνεται το 7ο τουρνουά τένις στην Αράχωβα - Πότε θα διεξαχθεί. Ο Αθλητικός Ορεινός Σύλλογος Αράχωβας...
Το Classic Legends Rally 2024 περνάει από χωριά του Παρνασσού και τερματίζει στην Αμφίκλεια. Ο Σύλλογος...
Η Αράχωβα είναι έτοιμη για το Πανηγυράκι της - Αναλυτικό πρόγραμμα. Η Αράχωβα είναι έτοιμη για...
Αγώνες δρόμου για παιδιά όλων των ηλικιών στην Τιθορέα. Αγώνες δρόμου για παιδιά όλων των ηλικιών...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνά από την Ελάτεια: Πρόγραμμα, ειδικές διαδρομές και χάρτης

Δημοσίευση: 01/09/2022 09:42
|
Τελ. Ενημέρωση: 01/09/2022 09:44

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τη διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022, που θα αποτελέσει τον 10ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA για το 2022. Ο αγώνας που επέστρεψε πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC) έπειτα από απουσία οκτώ ετών, θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο και φέτος τη Λαμία. Το «Ράλι των Θεών» περιλαμβάνει 16 ειδικές διαδρομές σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ μια από αυτές θα περάσει από την Ελάτεια, κωμόπολη πολύ κοντά στην Αμφίκλεια.

Το πρόγραμμα του 2022 έχει διαφορές σε σχέση με το περυσινό. Αν και παραμένουν στον σχεδιασμό του αγώνα οι πολύ δημοφιλείς ειδικές Λουτράκι, Βωξίτες, Πύργος, Ταρζάν και Ελευθεροχώρι, με την τελευταία μάλιστα να αποτελεί την Power Stage του αγώνα το μεσημέρι της Κυριακής.

Πρόγραμμα αγώνα
Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, με τελετή έναρξης και υπερειδική διαδρομή στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Η υπερειδική διαδρομή ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο ΟΑΚΑ

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα κατευθυνθούν στην Πελοπόννησο, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή, 10 και 11 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, τα πληρώματα θα αγωνιστούν σε φημισμένες και ιδιαίτερα αγαπητές ειδικές διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας. Συνολικά το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα περιλαμβάνει 16 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 305,86 αγωνιστικών χλμ.

Όπως και το πέρσι, επίκεντρο θα είναι η Λαμία και συγκεκριμένα ο χώρος της Πανελλήνιας Έκθεσης (Π.Ε.Λ.), όπου θα στεγάζεται το Service Park.

Ειδική διαδρομή Ελάτεια – Ρεγγίνι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Μήκος: 11,26 χλμ.
Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 07:08
Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 10:11

Ο χάρτης της διαδρομής Ελάτεια – Ρεγγίνι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Ξεκινάει 2,50 χλμ. επάνω από το χωριό Ελάτεια, προς Βασιλικά-Ρεγκίνι. Τα πρώτα 4,50 χλμ. είναι ανηφορικά, σε σχετικά καλό οδόστρωμα. Αυτό το κομμάτι διαδέχεται από ένα πολύ γρήγορο κατηφορικό κομμάτι, μήκους 2 χλμ., μέχρι να φτάσει σε αλλαγή πορείας (αριστερά) προς Ρεγκίνι. Σε 290 μέτρα περνάει από νερά, για να ξεκινήσει το τελευταίο, ιδιαίτερα τεχνικό κατηφορικό κομμάτι, μήκους περίπου 4,6 χλμ. μέχρι τον τερματισμό.

Οδηγίες ασφαλούς παρακολούθησης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022
Για το πώς θα παρακολουθήσουν οι θεατές το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022 με ασφάλεια, πού πρέπει να βρίσκονται καθώς και ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία η διοργάνωση αναφέρει:

Κλείσιμο δρόμων
Οι ειδικές διαδρομές κλείνουν 3 ώρες πριν από το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά.
Φροντίστε να φτάσετε εγκαίρως, και παρκάρετε:

 • Έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος (Λόγος ακύρωσης ειδικής διαδρομής)
 • Με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή.
 • Μόνο στη μία πλευρά του δρόμου και καταλαμβάνοντας μόνο τον απαραίτητο χώρο, ώστε να παρκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα.
 • Αν κριθεί αναγκαίο η διοργάνωση ενδέχεται να «κλείσει» το δρόμο της πρόσβασης, για την αποφυγή ταλαιπωρίας των θεατών.

30′ λεπτά πριν το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο καμία μετακίνηση στην ειδική διαδρομή
Βρείτε το σημείο από όπου θα παρακολουθήσετε 30 λεπτά πριν από την έναρξη της ειδικής διαδρομής, καθώς στη συνέχεια θα απαγορεύεται η κίνηση στο δρόμο.

Ελέγξτε το πράσινο φως
Από το 2022, τα αυτοκίνητα της κορυφαίας κατηγορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA διαθέτουν υβριδικά κινητήρια σύνολα.

Αυτό συνεπάγεται νέες προφυλάξεις για τους θεατές και τα πληρώματα σε περίπτωση ατυχήματος, λόγω της υψηλής τάσης που μπορεί να αναπτυχθεί.
Έτσι, πρέπει πάντα να ελέγχετε για το πράσινο φως πριν αγγίξετε ένα αυτοκίνητο που είναι σταματημένο, καθώς μόνο αυτό υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι ασφαλές.

 • Τα φώτα ασφαλείας βρίσκονται στο παρμπρίζ και στις δύο πλαϊνές κολόνες των αυτοκινήτων. Έπειτα από ατύχημα, το σταθερό πράσινο φως υποδεικνύει ότι είναι ασφαλές να αγγίξετε το αυτοκίνητο.
 • Το σύμβολο «HY» υποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο είναι υβριδικό. Από το 2022 και έπειτα, όλα τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1 έχουν υβριδικά κινητήρια σύνολα.
 • Ένα κόκκινο φως που αναβοσβήνει, μαζί με έναν ήχο συναγερμού, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές. Χωρίς φως, σημαίνει ότι δυνητικά είναι μη ασφαλές. Αγγίξτε το αυτοκίνητο μόνο αν ανάβει πράσινο φως.

Συστήματα ελέγχου και Ασφάλειας
Μέσω των συστημάτων ελέγχου ασφαλείας της FIA, το κέντρο του αγώνα, εντός 5 δλ. από το πέρασμα των αυτοκινήτων ασφαλείας αλλά και των αγωνιστικών αυτοκινήτων, λαμβάνει εικόνα υψηλής ανάλυσης και είναι σε θέση να γνωρίζει αν το σημείο που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε τον αγώνα είναι ασφαλές ή όχι.
Αν κριθεί πως η ασφάλειά σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενδέχεται να αποφασιστεί η καθυστέρηση -μέχρι να μετακινηθείτε σε ασφαλές σημείο- ή και η ακύρωση της ειδικής διαδρομής.

Σήμανση απαγορευμένων θέσεων (No go area)
Για κανένα λόγο μην επιλέξετε να παρακολουθήσετε από σημείο του δρόμου όπου υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.

 • Μην κάθεστε στην εξωτερική πλευρά μιας στροφής, σε σημεία με άλματα ή και συνδυασμό των δύο. Τέτοιες καταστάσεις δίνουν ελάχιστο χρονικό περιθώριο στους οδηγούς να διορθώσουν ένα λάθος και σ’ εσάς να μετακινηθείτε.
 • Δεν είναι επικίνδυνη μόνο η εξωτερική πλευρά μίας στροφής. Ακόμα και στην ευθεία ένα αυτοκίνητο μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, και με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα.
 • Παρακολουθήστε τον αγώνα από όσο το δυνατόν πιο υπερυψωμένο σημείο και σίγουρα μακριά από το δρόμο. Πέτρες μπορεί εύκολα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση.
 • Μην αφήνετε την προσοχή σας να αποσπάται απ’ ό,τι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή. Να είστε πάντα όρθιοι, κοιτάζοντας τη διαδρομή και έτοιμοι για το αναπάντεχο. Ακόμα και οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου κάνουν λάθη, ενώ μια μηχανική βλάβη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή.

Σεβαστείτε το περιβάλλον
Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο. Ακόμα και αν θελήσετε να ανάψετε ένα τσιγάρο, κάντε το με τη μέγιστη προσοχή, όπως και όταν το σβήσετε.
Σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν να έχετε ή πάρτε τα μαζί σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος κοντά σας.

Τα δάση, η χλωρίδα και η πανίδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, αλλά και της χώρας μας. Σεβαστείτε και προστατεύστε τα! Δεν κινούμαστε με το αυτοκίνητο εκτός των ενδεδειγμένων διαδρομών πρόσβασης.

Όλοι οι χάρτες του αγώνα εδώ.

Με πληροφορίες από acropolisrally.gr και 4troxoi.gr.
le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση