Δημοφιλή άρθρα
Νυχτερινό σκι την Παρασκευή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Tην Παρασκευή 21 Μαρτίου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού...
Arachova Hot Air Balloon: Η απόλυτη ανοιξιάτικη εμπειρία στην Αράχωβα. Το Arachova Hot Air Balloon Event, το πιο...
Αποκριάτικο διήμερο πάρτυ στο Le Grand Chalet στην Αγόριανη. Τα καθιερωμένα αποκριάτικα διήμερα πάρτυ του διοργανώνει...
Μια στάση γεμάτη εκπλήξεις στην Αγόριανη: Δώρα Γης!. Στην καρδιά της Αγόριανης, στην πανέμορφη πλατεία του...
Μοναδική εμπειρία Sunset Ski στον Παρνασσό για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2025. Photo © Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού Ζήστε...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Το Αγνάντιο: Δοκιμάζουμε αυθεντικές αραχωβίτικες γεύσεις... αγναντεύοντας Αράχωβα και Παρνασσό

Δημοσίευση: 15/01/2018 14:06
|
Τελ. Ενημέρωση: 09/11/2021 16:30


Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr

Η ταβέρνα Αγνάντιο διανύει αισίως την τρίτη δεκαετία της ζωής της και παραμένει φρέσκια και δημιουργική. Το μυστικό της βρίσκεται στην ζεστή ατμόσφαιρα που σε αγκαλιάζει και στο καλομαγειρεμένο φαγητό σε γενναίες μερίδες.

Στεγάζεται στην Αράχωβα σ’ ένα όμορφο διώροφο κτίσμα πάνω στον κεντρικό της δρόμο, ενώ έχει το προτέρημα να έχει δύο οπτικές, αφού η πίσω πλευρά βλέπει το πανέμορφο ρολόι της Αράχωβας και την εκκλησία της Παναγίας.

Λειτουργεί σε δύο επίπεδα με τον κάθε χώρο να έχει το καλόγουστο τζάκι του, που αμέσως σε βοηθά να χαλαρώσεις για να μελετήσεις διεξοδικά τις γεύσεις του μενού.

Δοκιμάζοντας το εξαιρετικό μαύρο κρασί, ποικιλίας cabernet σε μίξη με merlot από αμπελώνες της περιοχής, το μάτι πλανιέται στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες με όψεις της Αράχωβας, που κοσμούν τους πέτρινους τοίχους.


Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr

Αν έχεις την τύχη να καθίσεις στο περιζήτητο εσωτερικό ιδιωτικό μπαλκονάκι, αισθάνεσαι κάπως ξεχωριστός, αφού απολαμβάνεις σε πρώτο πλάνο το γραφικό σκηνικό της εκκλησίας και του ρολογιού.

Μενού

Το μενού κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Ψητά κρεατικά της ώρας υπό την εποπτεία του εγκάρδιου Παναγιώτη και μεσογειακό μαγειρεμένο φαγητό με σπεσιαλιτέ εμπνεύσεως του Σωκράτη.

Πρώτη μας επιλογή το μοσχαράκι στάμνας σε πήλινο σκεύος. Το πάντρεμα των τυριών με λαχανικά όπως ντοματίνια, μελιτζάνα, σελινόριζα, κολοκύθα, ψημένα στο φούρνο, αποτελεί μια γευστική πανδαισία!

Στα special πιάτα συγκαταλέγονται το ζουμερό φιλέτο Αγνάντιο με μανιτάρια σοτέ, κρέμα γάλακτος, πιπεριά και κονιάκ, καθώς και το αρνάκι στη λαδόκολλα που σερβίρεται τυλιγμένο με πατάτες φούρνου, μυρωδικά και καρότο σέλινο.

Μια άλλη πρόταση που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει, είναι μια πίτα που προσομοιάζει στην quiche lorraine, σε πιο… ορεσίβια εκδοχή αφού εμπεριέχεται χειροποίητος σταρένιος τραχανάς! Περιέχει τοπικά τυριά, κεφαλοτύρι και φορμαέλα Παρνασσού, ψημένα με φρέσκο κολοκύθι.

Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr

Η φορμαέλα εξάλλου έχει την τιμητική της, αφού «ντύνει» τσαχπίνικα ένα ακόμα εξαιρετικό πιάτο, με ψητά Portobello, μπαλσάμικο και αρωματισμένο λάδι με δυόσμο. Ένα πιάτο που είναι μοναδικό στον γευστικό χάρτη της περιοχής είναι το σαγανάκι χορταρικών σε πήλινο, με χόρτα τσιγαριστά, λουκάνικο χωριάτικο, αρωματικά και ένα αυγό μάτι που ψήνεται στο φούρνο δίνοντας μοναδική νοστιμιά!

Αγαπημένα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως το χοιρινό αυγολέμονο με πρασοσέλινο, οι λαχανοντολμάδες και ο κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες παρουσιάζοντα χορταστικά και καλομαγειρεμένα.

Οι σαλάτες είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο στις προτάσεις του Αγνάντιου, καθώς τα διάφορα λαχανικά, το παξιμάδι και κυρίως η φρέσκια ντομάτα γεμισμένη με κρέμα τυριού αποτελούν μιαν άλλη εκδοχή της «παραδοσιακής» σαλάτας και φυσικά η ομώνυμη σαλάτα του μαγαζιού με ρόκα, αντίδι, λόλα, σπανάκι, βινεγκρέτ και ανθότυρο αποζημιώνουν τους λάτρεις των φρέσκων πράσινων λαχανικών, ενώ συνοδεύουν άψογα και τα ψητά κρεατικά.


Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr

Ζυμαρικά Αράχωβας

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ζυμαρικά, όπως οι μακριές χυλοπίτες είναι χειροποίητα και προέρχονται από το εργαστήριο Γέννημα Γης που βρίσκεται στο Λιβάδι, φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά, φρέσκο γάλα και αυγά από τον Παρνασσό και μεταμορφώνουν το πιο απλό πιάτο σε ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Το γεύμα ολοκληρώνεται με λατρεμένες κρεμ καραμελέ και πανακότα, προσφορά του μαγαζιού αλλά και γλυκά του κουταλιού και ταψιού, όπου ξεχωρίσαμε το περγαμόντο και το δαμάσκηνο.


Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr

Οι επιλογές σε κρασί είναι αρκετές, με ετικέτες από γνωστούς Έλληνες παραγωγούς, αλλά και χύμα μαύρο κρασί από το οινοποιείο του Νίκου Αργυρίου, καθώς και λευκό και ροζέ από το γειτονικό Δίστομο.

Η ταβέρνα Αγνάντιο λειτουργεί από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο, από τις 12:00 το μεσημέρι. Είναι χώρος φιλικός για παιδιά, με οικοδεσπότες ευγενικούς και χαμογελαστούς, ενώ οι τιμές είναι λογικές (ξεκινούν από 15 ευρώ ανά άτομο). Αποτελεί ιδανική επιλογή για τους επισκέπτες της Αράχωβας που θέλουν να γνωρίσουν γευστικά τα προϊόντα που βρίσκει κανείς σ’αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Website: www.toagnantio.gr
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 22670 32114

Ρεπορτάζ: Καρίνα Βέρδη
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστελίδης
Φωτογραφίες: Ελένη Πατρινού

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση