Αν δεν λεγόταν Γκρίζα Αρκούδα σίγουρα θα λεγόταν το σπίτι του μανιταριού! Η ορεινή ξύλινη ταβερνούλα που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην Αγόριανη θυμίζει φωλιά και δεν χάνει την ευκαιρία να δείχνει την αγάπη της στα μανιτάρια, από το μενού μέχρι τους τοίχους!
Φτιαγμένη με cottage style, λειτουργεί από το 1990 και δύο λέξεις χαρακτηρίζουν την γευστική της παρουσία. Εξέλιξη και πειραματισμός. Καθημερινά, δημιουργικά πιάτα ημέρας σε μεγάλη ποικιλία αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη με την φαντασία τους και την γευστικότητά τους.
Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr
Η οικογένεια Πανάγου που διατηρεί την πρωτότυπη ταβέρνα δεν επαναπαύεται από τις εξαιρετικές κριτικές και την αγάπη του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί αγαπημένο στέκι και των ντόπιων…
Αναμφισβήτητα, το μεγάλο πλεονέκτημα της… Αρκούδας είναι ότι τα κρέατα προέρχονται από τον στάβλο που διατηρεί ο πολυσχιδής ιδιοκτήτης κ. Γιώργος και βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την ταβέρνα.
Το ευφάνταστο μενού της Γκρίζας Αρκούδας
Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr
Στο ζεστό χώρο του μαγαζιού, με τις φλόγες του τζακιού και τη συνοδεία παλιού καλού ελληνικού τραγουδιού, επιλέγουμε εντυπωσιακά πρώτα πιάτα όπως κρεμμυδάκια γεμιστά με κιμά και ρύζι, μανιταροκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες αλλά και τσουκνιδοκεφτέδες, με τρυφερές τσουκνίδες απ΄το βουνό!
Οι σαλάτες περιλαμβάνουν τα «δεματάκια λαχανικών», τα οποία είναι μαριναρισμένα λαχανικά, κολοκύθια, μελιτζάνα, καρότο και τυλιγμένα σε φλούδα αγγουριού, μελωμένα και τραγανά, οπωσδήποτε ψητά λαχανικά, μανιτάρια αλλά και άγρια χόρτα.
Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr
Από τα κυρίως πιάτα ξεχωρίσαμε… τα πάντα! Χοιρινό γάλακτος με πλιγούρι και σελινόριζα, κατσικάκι με χόρτα μαγειρευτό, χωρίς πρόσθετα μπαχαρικά έτσι που αναδεικνύονται οι αρχικές γεύσεις, κοκκινιστό τράγο με χειροποίητα μακαρόνια.
Η ανάμιξη κρεατικών, κυνηγιού με φρούτα είναι μια άλλη κατεύθυνση που ακολουθείται με μεγάλη επιτυχία, όπως και η χρήση κρασιού. Εξαιρετικά βρήκαμε το χοιρινό με σύκα και το ζουμερό μοσχαράκι νουά με δαμάσκηνα.
Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr
Τα τοπικά τυριά φορμαέλα και οψιμοτύρι δεν λείπουν από το μενού ενώ η τυροκαυτερή μπορεί να είναι όσο… καυτερή θέλουμε αφού φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή κατά παραγγελία!
Όμως, τι καλύτερο από μία σούπα για τις παγωμένες μέρες του χειμώνα; Σούπες κλασσικές, όπως γίδα βραστή, αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως μανιταρόσουπα και χορτόσουπα βελουτέ, τραχανάς με μοσχαράκι ή καστανόσουπα μας περιμένουν αχνιστές!
Από κρασί προτιμούν το μοσχάτο και το μπρούσκο, χωρίς να λείπουν και άλλες επιλογές.Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr
Εορταστική περίοδος 2017-2018
Τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2017-2018, θα δοθεί έμφαση στα πιάτα με κυνήγι, όπως αγριογούρουνο κοκκινιστό με κρασί, φασιανό με μέντα, ζαρκάδι και πάπια με ξυνόμηλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες μέρες δεν υπάρχουν, μόνο που σύμφωνα με την φιλοσοφία του μαγαζιού τα πιάτα είναι απρόβλεπτα!
Για το τέλος μας κερνούν χειροποίητο λικέρ καρυδάκι ή ρόδι. Αξίζει να δοκιμάσετε γλυκό ελιάς και καταπληκτικό petite νεραντζάκι! Προϊόντα παραγωγής της Γκρίζας Αρκούδας είναι φυσικά το μέλι από άνθη το οποίο μπορούμε να αγοράσουμε φεύγοντας.
Ώρες λειτουργίας – Τοποθεσία
Η Γκρίζα Αρκούδα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, με εξαίρεση λίγες μέρες τον Αύγουστο. Τα σαββατοκύριακα εξυπηρετεί όλη την ημέρα, ενώ τις καθημερινές σερβίρει από τη μία το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ.
Θα την βρείτε λίγα μέτρα μετά το Λαογραφικό Μουσείο Επταλόφου, κατηφορίζοντας από την κεντρική πλατεία του χωριού. Δείτε πού βρίσκεται στον χάρτη.
Η ζεστή ατμόσφαιρα, οι folk ξύλινες πινελιές και ο δημιουργικός πειραματισμός στη χρήση των υλικών θα σας κάνει να τη λατρέψετε!
Αν σας άνοιξε η όρεξη μπορείτε να κάνετε τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα:
22340 61277
697 33 74093
Κείμενο: Καρίνα Βέρδη
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστελίδης
Φωτογραφίες: Ελένη Πατρινού