Όλα είναι έτοιμα για το Πανηγυράκι της Αράχωβας 2023. Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα αποδεικνύει ότι ξέρει να τηρεί τις παραδόσεις, με τη μεγάλη γιορτή προς τιμήν του πολιούχου της περιοχής, Άη Γιώργη.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 έως την Τρίτη 25 Απριλίου 2023.
Το «Πανηγυράκι της Αράχωβας», αποτελεί το μοναδικό ίσως πανηγύρι στην Ελλάδα που διατηρεί το χαρακτήρα των πανηγυριών του Βυζαντίου. Γι’ αυτό κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται από όλη την Ελλάδα, αλλά και τις γύρω περιοχές, για να παρακολουθήσει τα δρώμενα. Κατά πολλούς μάλιστα, είναι ένα «Δεύτερο Πάσχα», αφού εκτός των άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων, τοποθετούνται ξανά οι σούβλες με τ’ αρνιά, πάνω στους λάκκους.
Η έναρξη των εκδηλώσεων της κάθε ημέρας, γίνεται με κανονιοβολισμούς και κωδωνοκρουσίες, που κάνουν το βουνό των Νυμφών να σείεται και προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους επισκέπτες.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, αθλητικά αγωνίσματα, λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς στην πλατεία Παπαϊωάννου και στην πλατεία Λάκκα, αλλά και τον περίφημο «Χορό των Γερόντων» στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού. Την τελευταία ημέρα στρώνεται το «Κοινό τραπέζι», το Αραχωβίτικο γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με το «Χάλασμα του Πανηγυριού».
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Σάββατο 22 Απριλίου 2023
18:00: Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
18:15: Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού.
18:30: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
20:00: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενη από Αραχωβίτες, Αραχωβίτισσες και ευλαβείς επισκέπτες με τις Αρχωβίτικες παραδοσιακές φορεσίες.
22:00: Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου και στην πλατεία «Λάκκα».
Κυριακή 23 Απριλίου 2023 – 1η ημέρα του πανηγυριού
07:00: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07:05: Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
11:00: Αγωνιστικά έθιμα: Aνηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη.
11:30: Το έθιμο – δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.
11:45: Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες.
18:00: Εσπερινός.
19:30: Τερματισμός δρόμου 5.000μ στην πλατεία Λάκκα – Απονομή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας.
Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 – 2η ημέρα του πανηγυριού
07:30: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07:35: Όρθρος. Θεία Λειτουργία.
11:00: Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
18:00: Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο.
21:00: Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (προαύλιο Γυμνασίου – Λυκείου).
Τρίτη 25 Απριλίου 2023 – 3η ημέρα του πανηγυριού
07:30: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07:35: Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
10:15: Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
15:00: Κοινό τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες και επισκέπτες.
17:30: «Χάλασμα του Πανηγυριού» – Τελετουργικός Χορός γύρω από τον Ιερό Ναό. Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με το θρύλο ο Άη Γιώργης προστάτευσε την Αράχωβα από τους Τούρκους, βοηθώντας τον Γ. Καραϊσκάκη να νικήσει στη μάχη που δόθηκε στην περιοχή, το Νοέμβριο του 1826.