Δημοφιλή άρθρα
Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2024 - Αναλυτικό πρόγραμμα. «To Λάλον Ύδωρ» θα...
Διοργανώνεται το 7ο τουρνουά τένις στην Αράχωβα - Πότε θα διεξαχθεί. Ο Αθλητικός Ορεινός Σύλλογος Αράχωβας...
Το Classic Legends Rally 2024 περνάει από χωριά του Παρνασσού και τερματίζει στην Αμφίκλεια. Ο Σύλλογος...
Η Αράχωβα είναι έτοιμη για το Πανηγυράκι της - Αναλυτικό πρόγραμμα. Η Αράχωβα είναι έτοιμη για...
Αγώνες δρόμου για παιδιά όλων των ηλικιών στην Τιθορέα. Αγώνες δρόμου για παιδιά όλων των ηλικιών...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Μυστηριώδη πλάσματα εμφανίστηκαν στην Αγόριανη

Δημοσίευση: 12/03/2019 13:00
|
Τελ. Ενημέρωση: 11/10/2021 03:29

Φωτ.: onParnassos.gr

Σε ένα δρώμενο με σχεδόν μυσταγωγικό χαρακτήρα, η Νύμφη του Ποταμού και τα Παράωρά της, εμφανίστηκαν και φέτος στην Αγόριανη, την Κυριακή της Αποκριάς. Τα μυστηριώδη πλάσματα, ξεπρόβαλλαν από τον καταρράκτη, για να αναζητήσουν τον γιο της Νύμφης, Γιάννη, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, πνίγηκε πριν από πολλά χρόνια στον ποταμό Αγοριανίτη. Λέγεται ότι από τον εν λόγω μύθο προέρχεται η ονομασία της Αγόριανης.

Σύμφωνα με το μύθο, μια μέρα ο Γιάννης, γιος της Μάνας (Νύμφης) και κάτοικος του χωριού, είχε πάει για κυνήγι. Επιστρέφοντας όμως στο χωριό, το ποτάμι ήταν φουσκωμένο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να πνιγεί. Η Μάνα του (Νύμφη) βλέποντας ότι ο γιος της δεν επέστρεφε στο σπίτι, βγήκε να τον αναζητήσει. Στην απελπισμένη προσπάθειά της να τον βρει, άρχισε να φωνάζει «Αγόρι μ’ Γιάννη, Αγόρι μ’ Γιάννη» (εξ’ ού και η ονομασία Αγόριανη). Μάταια. Πέρασαν πολλές ώρες αναζήτησης για την άτυχη Μάνα και άρχισαν να την πλησιάζουν πλάσματα του δάσους, τα οποία έγιναν συνοδοί της στην αναζήτηση του παιδιού της. Λόγω της περασμένης ώρας, τα πλάσματα αυτά ονομάστηκαν «Παράωρα». Τελικά, η Μάνα δεν κατάφερε να βρει το παιδί της και έτσι αυτοκτόνησε πέφτοντας κι εκείνη στο ποτάμι. Από τότε, κάθε χρόνο την περίοδο που μεσολαβεί από το τέλος χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης, η Νύμφη βγαίνει για να ψάξει το παιδί της, το Γιάννη.

Το δρώμενο της Νύμφης του Ποταμού, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Επτάλοφο (Αγόριανη), που διοργάνωσαν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επταλόφου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων Επταλόφου, ο Σύλλογος διδασκόντων σχολείων Επταλόφου, ο Σύλλογος Γυναικών Επταλόφου και η Τοπική Κοινότητα Επταλόφου του Δήμου Δελφών.

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση