Δημοφιλή άρθρα
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού το Διεθνές Πρωτάθλημα Αλπικών Αγωνισμάτων 2023. Tην έναρξη του Πρωταθλήματος Αλπικών Αγωνισμάτων...
Μονοπάτι Παρνασσού 2023: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον ορεινό ημιμαραθώνιο στην Αμφίκλεια. Οι ορεινοί αγώνες δρόμου...
Το Αγνάντιο: Κλασικό στέκι για καλό φαγητό στην Αράχωβα με θέα το Ρολόι.
Sunset ski το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Photo © Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού ...
Αλευρομουτζούρωμα 2023 στο Γαλαξείδι: Αναλυτικό πρόγραμμα. Το Αποκριάτικο πρόγραμμα Αλευρομουτζούρωμα 2023, που διοργανώνει ο Δήμος Δελφών...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

«Η Νύχτα των Στοιχειών» επιστρέφει φέτος τις Απόκριες στην Άμφισσα 

Δημοσίευση: 19/02/2023 09:09
|
Τελ. Ενημέρωση: 19/02/2023 09:09
Δελφοί

Επανέρχεται ύστερα από τρία χρόνια που δεν είχε γίνει λόγω των περιορισμών από την πανδημία, η δημοφιλής εκδήλωση των Αποκριών στην Άμφισσα, «Η Νύχτα των Στοιχειών».

Οι εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, στην παραδοσιακή συνοικία της Άμφισσας Χάρμαινα, με διοργανωτές τον Δήμο Δελφών και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο νεαρός Κωσταντής στοίχειωσε στα ταμπάκικα κοντά στην πηγή της Χάρμαινας όταν η αγαπημένη του Λενιώ έπεσε νεκρή από ένα φοβερό κεραυνό. Την ημέρα που τελείται το δρώμενο κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις όπου με χορό και τραγούδι οι κάτοικοι της πόλης γιορτάζουν το ξύπνημα του Κωνσταντή, προστάτη των ταμπάκηδων κατά την παράδοση.

«Πρόκειται επί της ουσίας, για ένα διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινά την Παρασκευή το βράδυ στη συνοικία της Χάρμαινας με παραδοσιακή μουσική, φαγητό, ποτό, κέφι και χορό, τις πρώτες μεταμφιέσεις και το ξύπνημα του Κωνσταντή, ενώ κορυφώνεται το Σάββατο το βράδυ, με τη κάθοδο από τα γραφικά σκαλιά του Αϊ Νικόλα, ως θρυλικό στοιχειό της Χάρμαινας πια και προστάτης των ταμπάκηδων, κατά την παράδοση, για να αναμετρηθεί μέχρι εσχάτων με τα στοιχειά της Τέχολης και του Γκυριζιού, συνοδευόμενο από αλλόκοτα πλάσματα, αράπηδες, νεράιδες, ξυλένιους, αχυρένιους, ντεβέτσκες και μποτσνάκδες που ξεχύνονται κατά εκατοντάδες στα δρομάκια της πόλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Δελφών.

«Μετά από να μικρό επιβεβλημένο διάλλειμα, σας περιμένουμε κοντά μας για να προετοιμάσουμε, διοργανώσουμε και ζήσουμε άλλη μια αξέχαστη ‘’Νύχτα των Στοιχειών’’» καταλήγει η ανακοίνωση.

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση