Δημοφιλή άρθρα
Μια στάση γεμάτη εκπλήξεις στην Αγόριανη: Δώρα Γης!. Στην καρδιά της Αγόριανης, στην πανέμορφη πλατεία του...
Ceci Suites: Πολυτελής διαμονή με ιδιωτική πισίνα και μαγευτική θέα στο κέντρο της Αράχωβας. Στην καρδιά της...
Ξενώνας Κυριακή στην Αμφίκλεια - Το πρώτο boutique hotel στη Φθιώτιδα σας περιμένει!. Αν ψάχνετε για...
Ευ Ζην Studios & Suites: Η απόλυτη απόδραση στην καρδιά της Αράχωβας. Μόλις 200 μέτρα από...
Έναρξη χιονοδρομικής περιόδου στον Παρνασσό - Ποιες πίστες θα λειτουργήσουν. Photo: Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού Ανοίγει για χιονοδρομία από αύριο,...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Η Αράχωβα είναι έτοιμη για το Πανηγυράκι της - Αναλυτικό πρόγραμμα

Δημοσίευση: 02/05/2024 12:49
|
Τελ. Ενημέρωση: 13/09/2024 14:22
Αράχωβα

dimitra_stasinopoyloy_panigirak.jpg

Η Αράχωβα είναι έτοιμη για το Πανηγυράκι της που πραγματοποιηθεί φέτος με κάθε λαμπρότητα από την Κυριακή 5 έως την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Αυτή η μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στον πολιούχο της περιοχής, τον Άγιο Γεώργιο, αποτελεί για την Αράχωβα μια σημαντική εορταστική περίοδο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Η επίσημη έναρξη του Πανηγυριού θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα με κανονιοβολισµούς και κωδωνοκρουσίες, θα ακολουθήσει ο χορός των γερόντων στο προαύλιο του ιστορικού ναού Αγίου Γεωργίου και η περιφορά της εικόνας, πλαισιωμένη από τους εκατοντάδες επισκέπτες και ντόπιους ντυμένους με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Η κορύφωση της γιορτής θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαΐου με το χάλασμα του Πανηγυριού και τους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Παπαϊωάννου.


Photo © Γιώργος Κυπαρισσάκης

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Κυριακή 5 Μαΐου 2024
18:00: Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
18:15: Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού.
18:30: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
20:00: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενη από Αραχωβίτες, Αραχωβίτισσες και ευλαβείς επισκέπτες με τις Αρχωβίτικες παραδοσιακές φορεσιές.
22:00: Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου και στην πλατεία Λάκκα.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024 – 1η ημέρα του πανηγυριού
07:00: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07:05: Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
11:00: Αγωνιστικά έθιμα: Aνηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη.
11:30: Το έθιμο – δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.
11:45: Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες
18:00: Εσπερινός.
19:30: Τερματισμός δρόμου 5.000μ (από Αγ. Μηνά) στην Πλατεία Λάκκα – Απονομή. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου.

Άγιος Γεώργιος Αράχωβας | Onparnassos
Άγιος Γεώργιος Αράχωβας | Onparnassos

Τρίτη 7 Μαΐου 2024 – 2η ημέρα του πανηγυριού
07:30: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07:35: Όρθρος. Θεία Λειτουργία.
11:00: Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
18:00: Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο.
21:00: Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (προαύλιο Γυμνασίου – Λυκείου).

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 – 3η ημέρα του πανηγυριού
07:30: Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
07:35: Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
10:15: Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
15:00: Κοινό τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες και επισκέπτες.
17:30: «Χάλασμα του Πανηγυριού» – Τελετουργικός Χορός γύρω από τον Ιερό Ναό. Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου.

Πάσχα στην Αράχωβα
Η Αράχωβα αν και αποτελεί τον κορυφαίο χειμερινό προορισμό, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κατά την πασχαλινή περίοδο.

arachova_spring-summer.jpg

Εδώ οι επισκέπτες θα βιώσουν το παραδοσιακό Ρουμελιώτικο Πάσχα όπου την ημέρα της Λαμπρής πραγματοποιείται το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού σε λάκκους ανά γειτονιές.

Κεντρική Photo © Δήμητρα Στασινοπούλου. 

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση