Με άκρως ανανεωμένο μενού και χώρο, μοντέρνες πινελιές στην διακόσμηση και mix and match style υποδέχεται τη σεζόν 2018-2019 η ταβέρνα «Κυρ Γιάννη» αποτελώντας τη μεγάλη φετινή έκπληξη στην πανέμορφη Αγόριανη.
Ο ανακαινισμένος χώρος απέκτησε νέα προσωπικότητα και παντρεύει αρμονικά το παλιό με το καινούριο, ενώ παντού είναι εμφανής η αγάπη της κουζίνας για τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.
Brand new menu
Η μεγάλη έκπληξη του Κυρ Γιάννη είναι τα νέα πιάτα. Με νέο αίμα στο μενού δια χειρός Χρύσανθου, η κουζίνα του παρότι παραμένει κλασσική ελληνική από το 1981 που πρωτοάνοιξε, φέτος φλερτάρει πλέον με fusion στοιχεία.
Γεύσεις με ποιότητα και άρωμα Αγόριανης
Τσιπουράκι και κρεμώδες οψιμοτύρι από την Δεσφίνα σερβίρονται για καλωσόρισμα προτού δοκιμάσουμε τις λιχουδιές του Χρύσανθου. Στα ορεκτικά δυνατές επιλογές αποτελούν τα μανιτάρια με μπεσαμέλ και γιαούρτι γκραντιναρισμένα με φορμαέλα, φορμαέλα ψητή με σπιτική μαρμελάδα σύκο, καθώς και δύο ολοκαίνουριες σαλάτες λαχανικών με sause από τσίπουρο, μέλι και εσπεριδοειδή.
Τα αρνίσια παϊδάκια ψημένα σε ελατόφλουδες, η ζουμερή σπαλομπριζόλα από βιολογικό μοσχάρι και το new entry μοσχαρίσιο συκώτι τηγανισμένο σε μπαλσάμικο με αρωματικά φυτά, θεωρούνται κορυφαίες επιλογές στα ψητά της ώρας. Σταθερή αξία τα μαγειρευτά που παρασκευάζονται με αγνό ελαιόλαδο από το οικογενειακό κτήμα, όπως η κοκκινιστή προβατίνα, που σερβίρεται με τον κλασσικό αγοριανίτικο τρόπο, όπως γινόταν παλιά στους παραδοσιακούς γάμους.
Must πιάτο θεωρείται η σπανακοχορτόπιτα με πλαστό φύλλο, ενώ δεν γίνεται να παραλείψουμε τις σούπες! Πολύ ιδιαίτερη είναι η μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια και έμφαση στο βασιλομανίταρο, η κοτόσουπα από κότα ελευθέρας βοσκής, η βραστή γίδα αλλά και οι σούπες από όσπρια, όπως η παραδοσιακή φασολάδα και η ρεβυθάδα.
Εορταστικό μενού
Τις ημέρες των εορτών θα απολαύσουμε σπέσιαλ αρνάκι φρικασέ και πιάτα με κυνήγι, όπως ζαρκάδι και αγριογούρουνο στιφάδο, ενώ για επιδόρπιο μας περιμένει σοκολατένιος κορμός με φρέσκο ντόπιο βούτυρο, μυρωδάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς και γιαούρτι πρόβειο με γλυκά του κουταλιού ή σιρόπι μελιού.
Η ταβέρνα του κυρ Γιάννη εκτός από το καλό φαγητό και τις δημιουργικές πινελιές του φετινού μενού, μας μυεί στην φιλοσοφία της ανάδειξης των γεύσεων στην πρωταρχική τους μορφή, αφήνοντας τα αρώματα να ξεχυθούν από τα φρέσκα υλικά.
Τοποθεσία – Μέρες και ώρες λειτουργίας
Ο κυρ Γιάννης βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Αγόριανης, κάτω από το «Μπαλκόνι της Αγόριανης», 100 μέτρα από τον ξακουστό καταρράκτη. Μόλις 20 λεπτά οδικώς από την Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.
Είναι ανοικτή κάθε μέρα, από τις 13:00 ως τις 23:00, ενώ από 20 Δεκεμβρίου ως 10 Ιανουαρίου, θα υποδέχεται τους επισκέπτες της από τις 12:00 το μεσημέρι, ως τις 12:00 το βράδυ.
Τηλ. κρατήσεων: 22340 61127
Κείμενο: Καρίνα Βέρδη, Γιάννης Κωστελίδης
Φωτογραφίες Ελένη Πατρινού