Δημοφιλή άρθρα
Πώς θα λειτουργήσει φέτος το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού / Photo © onParnassos.gr ...
Ανακαλύψαμε το καλύτερο brunch στην Αράχωβα και σας το παρουσιάζουμε!.
20η έκθεση ψωμιού & αρτοσκευασμάτων στην Αμφίκλεια. Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Η Λαδιώτικη Εστία» διοργανώνει την...
Enduro Bike Weekend στον Παρνασσό - Δηλώσεις συμμετοχής. Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου...
16η Γιορτή τσίπουρου στην Τιθορέα. Ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Η Νύμφη του Ποταμού εμφανίστηκε στην Αγόριανη (φωτο)

Δημοσίευση: 22/02/2018 15:15
|
Τελ. Ενημέρωση: 11/10/2021 03:31

Φωτ.: Η Νύμφη του Ποταμού στην πλατεία της Αγόριανης (Γιάννης Κωστελίδης / onParnassos.gr)

Βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς. Έχει σκοτεινιάσει για τα καλά στην ομιχλώδη και χιονισμένη Αγόριανη. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης στην πλατεία του χωριού, παράξενα λευκά πλάσματα ξεπροβάλλουν να κατεβαίνουν από τον καταρράκτη, δίπλα στον ποταμό Αγοριανίτη. Η Νύμφη (Μάνα) του Ποταμού κρατώντας ένα φανάρι, μαζί με τα Παράωρά της, μόλις είχαν βγει προς αναζήτηση του Γιάννη, γιου της Μάνας, που σύμφωνα με τον μύθο, πνίγηκε πριν από πολλά χρόνια στο ποτάμι…

Με το ιδιαίτερο αυτό συμβολικό δρώμενο, τα μέλη του συλλόγου θέλησαν να αναδείξουν το μύθο στον οποίο, όπως λέγεται, βασίστηκε η προέλευση της ονομασίας του χωριού της Αγόριανης.

Φωτ.: Η Νύμφη με τα Παράωρα / Θεοδώρα Καραχάλιου-Τούντα

Λίγα λόγια για το μύθο

Το δρώμενο της Νύμφης του Ποταμού, στηρίζεται στο μύθο από τον οποίο λέγεται ότι προήλθε η ονομασία του χωριού, εξηγεί ο Στάθης Τούντας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης.

Σύμφωνα με το μύθο, μια μέρα ο Γιάννης, γιος της Μάνας και κάτοικος του χωριού, είχε πάει για κυνήγι. Επιστρέφοντας όμως στο χωριό, το ποτάμι ήταν φουσκωμένο με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να πνιγεί. Η Μάνα βλέποντας ότι ο γιος της δεν επέστρεφε στο σπίτι, βγήκε να τον αναζητήσει. Στην απελπισμένη προσπάθειά της να τον βρει, άρχισε να φωνάζει «Αγόρι μ’ Γιάννη, Αγόρι μ’ Γιάννη» (εξ’ ού και η ονομασία Αγόργιανη, Αγόριανη). Μάταια. Πέρασαν πολλές ώρες αναζήτησης για την άτυχη Μάνα και άρχισαν να την πλησιάζουν πλάσματα του δάσους, τα οποία έγιναν συνοδοί της στην αναζήτηση του παιδιού της. Λόγω της περασμένης ώρας, τα πλάσματα αυτά ονομάστηκαν “Παράωρα”. Τελικά, η Μάνα δεν κατάφερε να βρει το παιδί της και έτσι αυτοκτόνησε πέφτοντας κι εκείνη στο ποτάμι.

Από τότε, κάθε χρόνο την περίοδο που μεσολαβεί από το τέλος χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης, η Μάνα (Νύμφη) βγαίνει για να ψάξει το παιδί της, το Γιάννη.

Φωτ.: Λένα Βελέντζα

Το δρώμενο της Νύμφης του Ποταμού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος σε επίσημο επίπεδο στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Αγόριανη. Αναμφίβολα πρόκειται για κάτι ξεχωριστό που όπως όλα δείχνουν θα καθιερωθεί.

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση