«Τρως σαν αρκούδα;». Με αυτή την χιουμοριστική ατάκα τυπωμένη στις ποδιές του προσωπικού, μας υποδέχεται η Γκρίζα Αρκούδα στην Αγόριανη (ή Επτάλοφο). Με αναμμένο το τζάκι μάς αφηγείται τις γευστικές ιστορίες της, μέσα από τις δημιουργίες των ανθρώπων της, που γνωρίζουν την τοπική γαστρονομία, το βουνό και τα μυστικά του, σαν το σπίτι τους.
Η οικογένεια Πανάγου λειτουργεί από το 1990 την ορεινή ταβέρνα, έχοντας κατακτήσει ξεχωριστή θέση στις επιλογές των ντόπιων, τόσο για τα καλομαγειρεμένα πιάτα και τις ευχάριστες δημιουργικές εκπλήξεις στο μενού, όσο και για τις ολόφρεσκες και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες.
Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, με τα μανιτάρια να εμφανίζονται εκτός από τα πιάτα, στους τοίχους σε φωτογραφίες, ως σκίτσα ή ξυλόγλυπτα.
Best point είναι ότι τα κρεατικά προέρχονται από τον σταύλο που διατηρεί η οικογένεια, υπό την επίβλεψη του κ. Γιώργου.
Το μενού τής… Αρκούδας
Έμφαση στις γευστικές προτάσεις αποτελούν τα πιάτα με κυνήγι. Άγριος λαγός, αγριογούρουνο και ζαρκάδι, συνδυάζονται με άγρια χόρτα του βουνού, ψητά πεντανόστιμα μανιτάρια, ψητά λαχανικά και βραστές σαλάτες, ενώ must επιλογή αποτελεί η σαλάτα από «δεματάκια λαχανικών», η οποία εκτός από την πρωτότυπη όψη της, είναι και πολύ νόστιμη καθώς όλα τα λαχανικά που περιλαμβάνει, έχουν μαριναριστεί και τυλιχτεί σε απαλή φλούδα αγγουριού. Έτσι τρώμε τραγανά sticks καρότου, μελιτζάνας και κολοκυθιού, που συνδυάζονται υπέροχα με τα ψητά τυριά, όπως Φορμαέλα Παρνασσού ή μανούρι με μέλι.
Κάτι που ξεχωρίζει ιδιαίτερα στην κουζίνα της Γκρίζας Αρκούδας, είναι η τόλμη της στην πάντρεμα των υλικών και η αγάπη της στα μαγειρεμένα φρούτα, όπως φαίνεται στο διαλεχτό μοσχαράκι με δαμάσκηνα.
Ωστόσο και οι λάτρες της καθαρόαιμης ελληνικής βουνίσιας κουζίνας, μπορούν να απολαύσουν το καλομαγειρεμένο κοκκινιστό και το χορταστικό κοκκινιστό μοσχαράκι, ή ακόμα και τράγο μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα. Πολύ ιδιαίτερο βρήκαμε το χοιρινό με λιωμένη φέτα στη σάλτσα και φυσικά τις ζουμερές σπαλομπριζόλες με αρωματισμένη σάλτσα… έκπληξη!
Για τις κρύες χιονισμένες μέρες του χειμώνα στην Αγόριανη, η Γκρίζα Αρκούδα δίνει τη λύση με τις γευστικές σούπες της! Ζεστή μανιταρόσουπα, μυρωδάτη χορτόσουπα και χορταστικός τραχανάς με μοσχάρι, συνδυασμένα με καλό μπρούσκο ή μοσχάτο κρασί και αμέσως το κρύο δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.
Για το τέλος η Αρκούδα μάς κερνά γλυκό του κουταλιού, μπακλαβαδάκι ή σοκολατόπιτα και ποικιλία φρούτων, ενώ φεύγοντας μπορούμε να προμηθευτούμε αγνό μέλι, τραχανά από κατσικίσιο γάλα και αποξηραμένα μανιτάρια.
Μέρες και ώρες λειτουργίας – Τοποθεσία
Είναι ανοιχτή όλο το χρόνο. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή λειτουργεί από τις 13:00 μέχρι το βράδυ. Τις καθημερινές συνήθως από τις 18:00 ως τις 23:00, ωστόσο υπάρχουν και μέρες που λειτουργεί από το μεσημέρι. Ανοιχτή μπορεί να παραμείνει σίγουρα on request.
Βρίσκεται πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την συναντάμε αμέσως μετά το Λαογραφικό Μουσείο Επταλόφου.
Η Γκρίζα Αρκούδα είναι ακριβώς αυτό που φανταζόμαστε όταν μιλάμε για εξαιρετικό φαγητό σε ταβέρνα μέσα στο πανέμορφο ορεινό τοπίο της Αγόριανης!
Κρατήσεις
Στα τηλέφωνα: 22340 61277 και 697 3374093
Κείμενο: Καρίνα Βέρδη, Γιάννης Κωστελίδης
Φωτογραφίες: Ελένη Πατρινού