Σε μια εποχή που τα περισσότερα είδη διατροφής είναι βιομηχανοποιημένα, η ύπαρξη παραδοσιακών μονάδων παρασκευής, χωρίς αμφιβολία εγγυάται καλύτερη γεύση και ποιότητα. Ταυτόχρονα μας δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης για τους ανθρώπους που κρατούν την παράδοση ζωντανή και βάζοντας το προσωπικό τους μεράκι, δεν φείδονται κόπων για να παρουσιάσουν ένα άριστο προϊόν, που μπορεί να σταθεί περήφανα εκτός από τα ράφια μιας τοπικής αγοράς, σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών σε σημαντικές διοργανώσεις.
Οι άνθρωποι πίσω από το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων ΓΕΝΝΗΜΑ ΓΗΣ στην Αράχωβα, μέσα από την πολυετή πείρα τους διοχέτευσαν στην επόμενη γενιά της οικογένειας τα μυστικά της πετυχημένης παρασκευής ζυμαρικών.
Στο Λιβάδι, μεταστεγάστηκε το παραδοσιακό εργαστήριο της Νικολέτας Βασιληά, που ακολουθώντας την εμπειρία της οικογένειάς της, εφαρμόζει με αγάπη και μεράκι τεχνικές για την παρασκευή τους.
Προϊόντα
Όλα τα υλικά προέρχονται από φρέσκο γάλα και αυγά, ενώ αρκετά στάδια της διαδικασίας γίνονται χειροποίητα, όπως π.χ. στις μακριές χυλοπίτες, οι οποίες αφού ακολουθήσουν την διαδικασία της ξήρανσης σε φούρνο, συσκευάζονται με το χέρι λόγω μήκους. Το προσεχές διάστημα αναμένονται και καινούριες γεύσεις, όπως ο ιδιαίτερος συνδυασμός πράσου με σπανάκι!
Ο σταρένιος τραχανάς φτιάχνεται με γάλατα από ντόπιους παραγωγούς, παρασκευάζεται με μπουλουγούρι και τρίβεται σε κομμάτια. Ωστόσο υπάρχει ο ξινός αλλά και ο γλυκός, που μπορούν εξαιρετικά να φτιάξουν χορταστικές σούπες, πρωινά και πίτες.
Άλλα ζυμαρικά είναι το κριθαράκι και το μικρό χυλοπιτάκι.
Τα προϊόντα διατίθενται σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων και του ενός κιλού και έχουν ως εμπορικό σήμα το ρολόι της Αράχωβας, όπως άλλωστε και η καλόγουστη ταμπέλα του εργαστηρίου.
Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία, που θέλουν να φέρουν τους μαθητές κοντά στους παραδοσιακούς τρόπους που αξιοποιούν τα αγνά υλικά της περιοχής.
Το εργαστήριο λειτουργεί με χονδρική προμήθευση, ωστόσο τα ζυμαρικά τα βρίσκουμε είτε στα συνεργαζόμενα μαγαζιά της Αράχωβας, που πωλούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως στο κατάστημα του Παναγάκου στον κεντρικό δρόμο και στο Ορέων Γεύσεις, στα σούπερ μάρκετ Άλφα-Βήτα, σε ταβέρνες της περιοχής, όπως στο Αγνάντιο, αλλά και σε mini market της Λιβαδειάς και της Ιτέας.
Το Γέννημα Γης, όπως μαρτυρά το όνομά του με σεβασμό στα υλικά της φύσης και ορεξάτους ανθρώπους στην παραγωγή που φροντίζουν κάθε λεπτομέρεια, συνεχίζει να υπηρετεί την παράδοση και να μας χαρίζει νόστιμα χειροποίητα ζυμαρικά!
Για online αγορές των προϊόντων επισκεφθείτε το www.genimagis.gr
Ρεπορτάζ-κείμενο: Καρίνα Βέρδη