Φωτ.: Δήμητρα Στασινοπούλου
Στους ρυθμούς της προετοιμασίας του μεγαλύτερου event της χρονιάς βρίσκεται η βασίλισσα του Παρνασσού Αράχωβα. Ο λόγος για το «Πανηγυράκι της Αράχωβας» το οποίο σε αντίθεση με την ονομασία του, είναι ένα μεγάλο τριήμερο πανηγύρι, αφιερωμένο στον προστάτη της Αράχωβας, τον Άη Γιώργη, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου όχι μόνο από τις γύρω περιοχές, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Το όνομά του το πήρε από το παραδοσιακό τραγούδι που συνοδεύει τη γιορτή.
Διαμονή στην Αράχωβα στα καλύτερα καταλύματα
Φέτος οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από την Κυριακή του Πάσχα 28 έως και την Πρωτομαγιά 2019.
Φωτ.: Δήμητρα Στασινοπούλου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κανονιοβολισµούς, τα καθιερωμένα αθλητικά αγωνίσματα, τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς στην πλατεία Παπαϊωάννου και την πλατεία Λάκκα, αλλά και τον περίφηµο «Χορό των Γερόντων».
Αναλυτικό πρόγραμμα:
Το Πανηγυράκι διοργανώνουν ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Αράχωβας και η Δημοτική Ενότητα Αράχωβας με συνδιοργανωτές το Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λιβαδειάς και την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και τη συνεργασία τοπικών συλλόγων, του εκκλησιαστικού συμβουλίου Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και φυσικά όλων των Αραχωβιτών.
Λίγα λόγια για το «Πανηγυράκι»
Ο θρύλος θέλει τον Άη Γιώργη να προστατεύει την Αράχωβα από τους Τούρκους, βοηθώντας τον Γ. Καραϊσκάκη να νικήσει στη μάχη που δόθηκε στην περιοχή, το Νοέμβριο του 1826. Οι ήχοι του πανηγυριού πλημμυρίζουν την Αράχωβα, που για τρεις ημέρες συνδυάζει το κατανυκτικό θρησκευτικό κλίμα, με την χαρά της γιορτής που έχει έντονα στοιχεία παράδοσης και στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Αραχωβίτες.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους θεατές, αφού πρόκειται για το μοναδικό ίσως πανηγύρι στην Ελλάδα που διατηρεί το χαρακτήρα των πανηγυριών του Βυζαντίου. Το πρωί της κάθε ημέρας του πανηγυριού, οι κανονιοβολισμοί και οι κωδωνοκρουσίες, κάνουν το βουνό των Νυμφών να σείεται και προκαλούν ρίγη συγκίνησης, σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί στην περιοχή.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τον Χορό των Γερόντων στο προαύλιο του ναού, τον Εσπερινό και την Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, με τους Αραχωβίτες να συνοδεύουν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.
Προτάσεις για φαγητό στην Αράχωβα
Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται αθλητικές εκδηλώσεις και αγωνίσματα, όπως σφαιροβολία, λιθοβολία, πάλη, άλμα κ.α., το λατρευτικό δρώμενο στην βρύση του Αγίου Γεωργίου, καθώς και παραδοσιακοί χοροί. Τα σπίτια στολίζονται και οι κάτοικοι σουβλίζουν αρνιά. Την τελευταία μέρα τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη.
Στη συνέχεια και μετά τις αθλητικές εκδηλώσεις, στήνεται μεγάλο τραπέζι με σουβλιστά αρνιά, τοπικές παραδοσιακές γεύσεις και ντόπιο κρασί για όλους του επισκέπτες.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το «Χάλασμα» του πανηγυριού. Πιάνονται όλοι χέρι-χέρι και χορεύουν το παραδοσιακό τραγούδι «Πανηγυράκι του Άη Γιώργη», κάνοντας τρεις φορές το γύρω της εκκλησίας. Στη συνέχεια κατεβαίνουν πιασμένοι από τα χέρια στο χωριό χορεύοντας μέχρι… τελικής πτώσης.