Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Title

4 χωριά του Παρνασσού που διαθέτουν... φυσικό κλιματισμό

Created date

01/07/2021 - 09:24

Body

Φωτ.: Η Νεραϊδοσπηλιά στη Βάργιανη - On Parnassos

Μπορεί η ζέστη να έχει κατακλύσει τις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν ισχύει και για τα ορεινά της χώρας. Στην Ελλάδα οι καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα εδώ να αποτελούν πραγματική πολυτέλεια για λίγους.

Φωτ.: Η καλοκαιρινή «εμφάνιση» του ορεινού Παρνασσού - On Parnassos

Παρουσιάζουμε τα 4 χωριά του Παρνασσού στα οποία η λέξη καύσωνας είναι άγνωστη. Το βασικό κριτήριο της επιλογής μας είναι το υψόμετρο, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διακύμανση της θερμοκρασίας, αφού π.χ. σε υψόμετρο 1000μ. η θερμοκρασία είναι συνήθως 6-10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με τα πεδινά.

Όλα τα παρακάτω χωριά βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ δεν υπάρχουν κλιματιστικά και το βράδυ σηκώνει άνετα μπουφανάκι ή ακόμη και... παπλωματάκι!

Αγόριανη

Χτισμένη στις βόρειες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο από 830 έως 900μ., το πανέμορφο κατάφυτο χωριό με τη διπλή ονομασία (Αγόριανη ή Επτάλοφος) αποτελεί όαση δροσιάς για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Εκτός από το υψόμετρο, ο συνδυασμός της πυκνής βλάστησης, του καταρράκτη και των πολλών πηγών που υπάρχουν στην Αγόριανη, συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση πιο χαμηλών θερμοκρασιών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Το πυκνό δάσος ελάτης και τα πλατάνια που βρίσκονται εντός του οικισμού δημιουργούν μεγάλες επιφάνειες σκίασης, ενώ χαρακτηριστικό είναι το ψυχρό ρεύμα που ρέει στην κεντρική πλατεία από τον ποταμό Αγοριανίτη, το οποίο πολλές φορές θα σε αναγκάσει να φορέσεις κάτι παραπάνω, κατά τις βραδινές ώρες.

Σχεδόν όλοι οι ξενώνες για διαμονή στην Αγόριανη, αλλά και οι ταβέρνες στην Αγόριανη είναι ανοιχτά και το καλοκαίρι.

Άνω Πολύδροσος

Φωτ.: Ελένη Πατρινού / onParnassos.gr

Αυτός ο άγνωστος μικρός παράδεισος του βόρειου Παρνασσού, θα λέγαμε ότι αποτελεί μία μικρογραφία της Αγόριανης. Σε υψόμετρο 850μ., λίγα χιλιόμετρα μακριά από την σχεδόν πεδινή και πιο ζεστή Πολύδροσο (Σουβάλα), βρίσκεται ένα χωριουδάκι με λίγα εξοχικά σπίτια, μερικά καταλύματα και 2 ταβέρνες.

Έλατα, πλατάνια, καρυδιές και καστανιές συνθέτουν την πυκνή βλάστηση του οικισμού και σε συνδυασμό με το υψόμετρο και το μικρό ποταμάκι που ρέει στο χωριό δημιουργούν συνθήκες δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Αράχωβα

Η διάσημη κωμόπολη του χειμώνα, αποτελεί μία ιδανική δροσερή καλοκαιρινή λύση που λίγοι γνωρίζουν. Η Αράχωβα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960-1000μ. στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού.

Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τόσο πυκνή βλάστηση όση τα υπόλοιπα χωριά, το υψόμετρό της παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών. 

Μόλις 1:30 ώρα οδικώς από την Αθήνα, με πληθώρα διαθέσιμων καταλυμάτων, ανοιχτών εστιατορίων και καφέ με εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, φαντάζει εξαιρετική επιλογή για τις μέρες του καύσωνα. Εξάλλου σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι Δελφοί, το Γαλαξίδι και φυσικά η αλπική ζώνη του Παρνασσού.

Δείτε εξαιρετικές επιλογές για διαμονή στην Αράχωβα.

Βάργιανη

Φωτ.: onParnassos.gr

Ο μικρός «παραδοσιακός αξιόλογος οικισμός» της Βάργιανης με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια και τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, ξεπροβάλλει μέσα από τα εντυπωσιακά δάση του δυτικού Παρνασσού.

Απέχει μόλις 10 λεπτά οδικώς από τη Γραβιά και περίπου 2 ώρες από την Αθήνα. Η πλακόστρωτη πλατεία της Βάργιανης βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. Το μικρό χωριό με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, ζωντανεύει τα σαββατοκύριακα όλου του έτους, ενώ αποτελεί ιδανική εξόρμηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του εξαίσιου κλίματος. 

Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από τις καυτές πόλεις της Στερεάς Ελλάδας όπως η Λαμία και η Λιβαδειά και 2 ώρες μακριά από την πρωτεύουσα, υπάρχει πραγματική λύση στον καύσωνα και την προσφέρει ο Παρνασσός.

Κάντε κράτηση για διαμονή στον Παρνασσό

Hot Links