
Το «Πανηγυράκι» της Αράχωβας δεν είναι απλώς μια γιορτή, αλλά ένα ζωντανό ταξίδι στην ελληνική ιστορία και παράδοση.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Άι Γιώργης θα τιμηθεί με λαμπρότητα, με έναρξη των εκδηλώσεων την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 και λήξη το Σάββατο 25 Απριλίου 2026.
Για τέσσερις ημέρες, η Αράχωβα μεταμορφώνεται σε ένα πολύχρωμο σκηνικό παράδοσης, όπου η ιστορία, η πίστη και η τοπική ταυτότητα γίνονται ένα.
Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, κανονιοβολισμούς και κωδωνοκρουσίες, θρησκευτικές εκδηλώσεις, παραδοσιακή μουσική, χορούς, τραγούδια και αγωνίσματα.
Το «Πανηγυράκι» κορυφώνεται με το γλέντι στο κοινό τραπέζι και το «Χάλασμα του Πανηγυριού», έναν συμβολικό αποχαιρετισμό γεμάτο συγκίνηση.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Τετάρτη 22/4
- 18:00 Έναρξη του Πανηγυριού, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
- 18:15 Χορός γερόντων στο προαύλιο του Ιστορικού Ναού.
- 18:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
- 20:00 Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενη από Αραχωβίτες, Αραχωβίτισσες και ευλαβείς επισκέπτες με τις Αρχωβίτικες παραδοσιακές φορεσιές.
- 22:00 Χοροί στην πλατεία «Παπαϊωάννου» και στην πλατεία «Λάκκα».
Διαμονή στην Αράχωβα στα καλύτερα καταλύματα
Πέμπτη 23/4
- 07:30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
- 07:35 Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
- 11:00 Αγωνιστικά έθιμα: Ανηφορικός δρόμος νέων, ανδρών και γερόντων με τοπική ενδυμασία στο πεδίο της μάχης του Καραϊσκάκη.
- 11:30 Το έθιμο – δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου.
- 11:45 Τοπικοί χοροί στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με Αραχωβίτικες ενδυμασίες.
- 18:00 Εσπερινός.
- 19:30 Τερματισμός δρόμου 5.000μ (από Αγ. Μηνά) στην Πλατεία Λάκκα – Απονομή. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Αράχωβας στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου.

Παρασκευή 24/4
- 07:30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
- 07:35 Όρθρος. Θεία Λειτουργία.
- 11:00 Αγωνιστικά έθιμα: Άλμα απλούν χωρίς φόρα, άλμα απλούν, τριπλούν, σήκωμα πέτρας με τοπική ενδυμασία, άλμα εις ύψος (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
- 18:00 Εσπερινός και Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο.
- 21:00 Παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικής μουσικής (προαύλιο Γυμνασίου – Λυκείου).
Προτάσεις για φαγητό στην Αράχωβα
Σάββατο 25/4
- 07:30 Εωθινό, Κανονιοβολισμοί, Κωδωνοκρουσίες.
- 07:35 Όρθρος, Θεία Λειτουργία.
- 10:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
- 10:15 Αγωνιστικά έθιμα: σφαιροβολία, λιθοβολία με τοπική ενδυμασία, πάλη, διελκυστίνδα, (στο προαύλιο του Ι. Ναού).
- 15:00 Κοινό τραπέζι – Αραχωβίτικο γλέντι στο προαύλιο του Ιερού Ναού με τοπικές ενδυμασίες. Μετέχουν Αραχωβίτες και επισκέπτες.
- 17:30 «Χάλασμα του Πανηγυριού» – Τελετουργικός Χορός γύρω από τον Ιερό Ναό. Χοροί στην πλατεία Παπαϊωάννου.
Κεντρική φωτό άρθρου Δήμητρα Στασινοπούλου.



























