Δημοφιλή άρθρα
Ο Γιάννης Κότσιρας στην Ιτέα στο 6ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Ο Γιάννης Κότσιρας συμμετέχει...
Διονύσια 2024: Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας. Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος...
Θερινό σινεμά στην Κάτω Τιθορέα - Όλες οι ταινίες του φετινού καλοκαιριού. Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός...
Ο Κώστας Μακεδόνας στην Άμφισσα στο 6ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Ο Κώστας Μακεδόνας συμμετέχει...
Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Αγόριανη - Όλο το πρόγραμμα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανης προγραμματίζει φέτος το...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

2 ημέρες με ουσία και νόημα, με τον Παρνασσό στο επίκεντρο [φωτο]

Δημοσίευση: 06/12/2016 18:05
|
Τελ. Ενημέρωση: 11/10/2021 03:33

Διημερίδα… ουσίας διεξήχθη στην Αμφίκλεια την Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στην Αμφίκλεια.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη και γλυκιά γεύση άφησε η διημερίδα «Παρνασσός: Ένα βουνό 4 εποχές». Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Παρνασσού, οδηγοί βουνού, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που έκαναν σπίτι τους τον Παρνασσό αλλά και γηγενείς κάτοικοι, παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και συμμετείχαν σε γόνιμες συζήτήσεις, σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον. Άλλωστε, ο σκοπός της διημερίδας ήταν να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και γνωριμίας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Χαμόγελα, καλή διάθεση, αισιοδοξία. Μία θετική αύρα που γέννησε θερμές και γόνιμες συζητήσεις, για να δώσουν με τη σειρά τους ερεθίσματα για δράσεις και συνεργασίες με βάση την προοπτική που έχει ο πλούσιος αυτός τόπος. Ίσως το ίδιο το βουνό και η διαμονή σε αυτό, εκτός από καλή υγεία να δίνει και καλή διάθεση. Οι συνεργασίες ήδη ξεκίνησαν. Αυτό ήταν το κλίμα της διημερίδας και δεν υπερβάλλουμε.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας για τη διημερίδα

Η διημερίδα «Παρνασσός ένα βουνό 4 εποχές», που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Δεκεμβρίου από το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στην Αμφίκλεια, έβαλε γερές βάσεις με στόχο την ανάπτυξη όλων των Παραπαρνάσσιων περιοχών.

Ήδη από την πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις με μεστές εισηγήσεις από ανθρώπους που με βάση μια καινοτόμο ιδέα, τόλμησαν και ξεχώρισαν, κάποιοι ακόμη και στο εξωτερικό. Όλοι μίλησαν για το πώς κατάφεραν να συνδυάσουν άριστα τον πρωτογενή τομέα με ένα επιχειρηματικό πλάνο.

Ημέρα πρώτη – Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

OnParnassos.gr

Στην πρώτη παρουσίαση της διημερίδας, που αφορούσε τη διαδραστική πλατφόρμα OnParnassos.gr, ο Γιάννης Κωστελίδης μάς έδειξε πώς η απουσία του βασικότερου εργαλείου για την προβολή του Παρνασσού, έδωσε το κίνητρο για να ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια από έναν ιδιώτη, ο οποίος χωρίς να κατάγεται από την περιοχή επέλεξε να ζήσει σε ένα από τα γραφικά χωριά της. Η πλατφόρμα λειτουργεί σαν «τράπεζα» πληροφοριών σχετικά με τα αξιοθέατα, τις περιοχές, τα μονοπάτια, τις επιχειρήσεις όλων των ειδών, αλλά και τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων της περιοχής οδηγώντας άμεσα στην ενίσχυση της επιχειριματικότητας και της τουριστικής ανάπτυξης, αφού η συνεργασία και η επικοινωνία είναι η βάση του OnParnassos.gr. Η πλατφόρμα αν και διανύει τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, ήδη έχει καταφέρει να κάνει πράξη πολλά από τα παραπάνω, ενισχύοντας ταυτόχρονα την προβολή της περιοχής.

Συν Δελφοίς

Οι δημιουργοί της κοινοπραξίας ΣΥΝ – ΔΕΛΦΥΣ από τη Φωκίδα που την αποτελούν οι εταιρείες Πύθιο, Ρακαριό, Μέλλην, Αγνός Σάπων Ελαίο Δελφών, μας μίλησαν για το πώς το λάδι, το μέλι, το τσίπουρο και το σαπούνι για τα οποία οι πρώτες ύλες υπάρχουν σε αφθονία στους πρόποδες του Παρνασσού, τους έκαναν να ξεχωρίσουν, ακόμη και στο εξωτερικό για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους. Νέα παιδιά που οδήγησαν τις παραδοσιακές τους επιχειρήσεις σε άλλο επίπεδο, βγαίνοντας στις παγκόσμιες αγορές αλλά και ενισχύοντας τον αγροτουρισμό της περιοχής λειτουργώντας τα τυποποιητήρια και ως χώρους ξενάγησης. Η σύμπραξη που έκαναν μέσω ΚΟΙΣΠΕ ήταν αρκετά σημαντική για βιωσιμότητα των δράσεων τους καθώς όλοι μαζί οι παραγωγοί κατάφεραν πράγματα που ίσως χωριστά δεν θα μπορούσαν, ένα υπέροχο παράδειγμα που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πολλούς νέους της περιοχής για κάτι αντίστοιχο ή ακόμη και για επέκταση αυτής της κοινοπραξίας.

Callista

Συνεχίζοντας, ο κ. Παναγιώτης Χονδρός, ένας παραγωγός του πρωτογενούς τομέα τόλμησε να αναβαθμίσει την τριών γενεών επιχείρησή του, μετατρέποντας το Callista στο Μόδι σε σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο και επισκέψιμο συσκευαστήριο αλλά και εργαστήριο καλλυντικών όπου τα προϊόντα του διατίθενται σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με στόχο και το εξωτερικό. Ο ίδιος πιστεύει και υποστηρίζει την ιδέα της συνεργασίας πρωτογενούς τομέα και επιχειρήσεων σε μια περιοχή.

Tithoherbs

Ως νεαρή που τόλμησε αδιαφορώντας για τυχόν επιχορηγήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επόμενη εισηγήτρια μας. Η Μαρία Φίνου, θέλοντας να γυρίσει στην επαρχία και έχοντας κάποια στρέμματα γης, αναζητώντας τι μπορεί να καλλιεργήσει μια γυναίκα με όρεξη και οικολογική συνείδηση επέλεξε τη καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Η αρχή δύσκολη, αλλά η συνέχεια εκπληκτική. Με πολλή προσπάθεια για τη καλύτερη ποιότητα και τη βιολογική καλλιέργεια, μετά από 5 χρόνια δράσης και αναζήτησης των προϊόντων της από το εξωτερικό προέτρεψε όλους τους νέους για παρόμοιες καλλιέργειες καθώς το κλίμα του Παρνασσού και το υπέδαφος μας προσφέρουν μία ξεχωριστή ποιότητα βοτάνων.

Αμφίκαια

Ο κ. Μώρος από το εναλλακτικό αγρόκτημα «Αμφίκαια» με τον υπέροχο χώρο και τις ξεχωριστές δραστηριότητες (μουσικά φεστιβάλ, κηπουρική, φύτεμα, βοτάνισμα, μάζεμα φρούτων, άλογα) μάς έδειξε πως ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζούμε, άνθρωποι με όρεξη για δουλειά και καινοτόμες ιδέες μπορούν να πρωτοπορήσουν. Ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα που στήθηκε από ανθρώπους με μεράκι που δεν το βάζουν κάτω, έδωσε πολύ καλές ιδέες σε όσους θέλουν να τονώσουν τη κίνηση των καταλυμάτων τους.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος Ι. Σάρρος γνωστός για την ευαισθησία του στον πρωτογενή τομέα μας ανέλυσε πώς οι αγροσυνέργειες μπορούν να τονώσουν τον αγροτικό τομέα και να βοηθήσουν στην προώθηση των προϊόντων χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων. Ανέλυσε τη μορφή των αγροσυνεργειών και έδωσε πολλές ιδέες σε νέους αγρότες των Παραπαρνάσσιων περιοχών που δυσκολεύονταν στη διάθεση των προϊόντων τους.

Κλείνοντας τη πρώτη μέρα της διημερίδας, ο Β. Τσιτσιρίγκος Δ/ντης του προγράμματος CLLD/LEADER της αυτοδιοίκησης για την περιοχή Παρνασσού – Οίτης, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της περιοχής μας που επιχορηγεί πλήθος δράσεων και βοηθάει τους νέους που θέλουν να τολμήσουν κάτι το καινοτόμο ή τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εύρεση κεφαλαίου.

Ημέρα δεύτερη – 2 Δεκεμβρίου 2016

Την δεύτερη μέρα της διημερίδας ασχοληθήκαμε αποκλειστικά και μόνο με δράσεις στον ορεινό όγκο του Παρνασσού. Άνθρωποι που τόλμησαν κάτι άγνωστο για πολλούς στον Παρνασσό και γενικότερα σε όλα τα βουνά της χώρας, μας ανέλυσαν τις δράσεις τους και πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα για τους ξένους αλλά και βουνά και όχι μόνο το χειμώνα αλλά όλο το χρόνο.

Nature & Culture στον Παρνασσό

Ο πρώτος ομιλητής μας ο κος Σωτηράκης (οδηγός βουνού και αρχαιολόγος) μας παρουσίασε πως μπορεί να συνδυαστεί η φύση με την ιστορία μας. Ο Παρνασσός είναι γεμάτος από ιστορικά μνημεία και οι ξένοι αναζητούν την ιστορία κάθε τόπου. Ο ίδιος διοργανώνει εκδρομές με ομάδες από το εξωτερικό και τους κάνει περιηγήσεις στα βουνά διδάσκοντάς τους την ιστορία και μυθολογία τους.

Οι Άλπεις ως μοντέλο ανάπτυξης

Στη συνέχεια ο κος Πρατίλας, βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης της Ε.Ο.Ο.Α και ιδρυτής της εταιρίας Nature in Action, μας παρουσίασε τα χωριά των Άλπεων σαν πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης αναφερόμενος σε τομείς όμως που είναι πραγματοποιήσιμα και στη δική μας χώρα. Μικρές αλλαγές από κοινότητες, επιχειρήσεις, δήμους, δημότες αλλά και ιδιώτες με βάση πάντα τη συνεργασία μπορούν να μετατρέψουν ένα μέρος σε πόλο έλξης αρκετών τουριστών. Οι περιοχές γύρω από τον Παρνασσό θα μπορούσαν να στοχεύσουν στην υποστήριξη του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορίες, ορειβατικό σκι, ορεινό τρέξιμο , αναρρίχηση κ.α.) καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος έχει βάλει για τα καλά στη ζωή του τις δραστηριότητες αυτές και η ανάγκη για δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου είναι άμεση.

Παρνασσός: ο παράδεισος για το ορειβατικό σκι

Ο πλέον ειδικός στο ορειβατικό σκι ο Γεώργιος Κλαουδάτος, καθηγητής χιονοδρομίας από την Εθνική Σχολή Αλπινισμού & Χιονοδρομίας της Γαλλίας και αθλητής χιονοδρομίας για 20 χρόνια μας έκανε παρουσίαση αλλά και ιστορική αναδρομή του ορειβατικού σκι, ώστε να μας δείξει τους λόγους για τους οποίους ο Παρνασσός θα μπορούσε να είναι από τους βασικότερους προορισμούς παγκοσμίως για τη δραστηριότητα αυτή. Μίλησε, επίσης, και για την προβολή και παγκόσμια διαφήμιση που έχουν χωριά και τα τοπικά τους προϊόντα μέσω του τουρισμού που προκύπτει από το ορειβατικό σκι. Τέλος, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια επέκταση του ήδη μεγάλου χιονοδρομικού όχι μόνο στο φυσικό τοπίο αλλά και στο μέλλον του ορειβατικού σκι (το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές) καθώς θα περιόριζε κατά πολύ τα ιδανικά πεδία.

Μονοπάτι Παρνασσού

Ο ορεινός αγώνας «Μονοπάτι Παρνασσού» όταν ξεκίνησε πριν 10 χρόνια ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή. Σήμερα όπως μας ανέλυσε ο καθηγητής φυσικής αγωγής και ένας από του διοργανωτές του αγώνα, κος Μπέης είναι από τους πλέον δημοφιλής ορεινούς αγώνες, κομμάτι του πρωταθλήματος skyrunning της χώρας μας, με συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές που βοηθάει στην τόνωση του τουρισμού της περιοχής. Οι ορεινοί αγώνες είναι σημαντικά εργαλεία για την ανάδειξη ακόμη και απομακρυσμένων χωριών όπως και των τοπικών προϊόντων, παρόλο που στη χώρα μας βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ακόμη. Η διοργάνωση αυτού του ορεινού αγώνα μύησε πολλούς νέους στο ορεινό τρέξιμο και έκανε γνωστή την Αμφίκλεια ενώ οι αριθμοί μαρτυρούν ότι αντίθετα με άλλες μορφές τουρισμού που έχουν πτωτική πορεία αυτή αυξάνεται συνεχώς.

Καταφύγιο Παρνασσού Μ. Δέφνερ

Πώς η σωστή διαχείριση ενός καταφυγίου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας ενός βουνού μας ανέλυσε ο καθηγητής φυσικής αγωγής, δάσκαλος σκι και διαχειριστής του καταφυγίου Δέφνερ, κος Παπαδακάκης. Πολλές οι δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με βάση ένα καταφύγιο από τα πιο εξεζητημένα χειμερινά (παραδοσιακή αναρρίχηση, χειμερινό βουνό, ορειβατικό σκι) μέχρι δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει οποιοσδήποτε: βόλτα με χιονορακέτες που νοικιάζεις στο καταφύγιο, περίπατοι στα μονοπάτια του Παρνασσού, ποδήλατο κ.α. έχοντας ένα καταφύγιο στα αλπικά του βουνού για ένα ρόφημα, φαγητό και ύπνο.

Συζήτηση

Κλείνοντας, ο κος Χατζαντώνης συσσωρεύοντας όλες τις πληροφορίες των προηγουμένων, ανέλυσε ότι ο ορεινός τουρισμός αποτελεί τον πυλώνα για μια δυναμική ανάπτυξη της περιοχής του Παρνασσού και συντόνισε έναν γόνιμο διάλογο με πολλά ερωτήματα, από τα οποία, κάποια μπόρεσαν να απαντηθούν, ενώ κάποια άλλα δημιούργησαν ερεθίσματα για τη διοργάνωση ομάδων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτά.

Η ολοκλήρωση της διημερίδας έδειξε έμπρακτα ότι ο λόγος διοργάνωσής της ήταν ουσιαστικός μακριά από ακαδημαϊκές και θεωρητικές προσεγγίσεις αφού κατάφεραν να γνωριστούν και να δημιουργήσουν ομάδες δράσης, άνθρωποι από διαφορετικές παραπαρνάσσιες περιοχές με τα ίδια οράματα και τους ίδιους προβληματισμούς για την ανάπτυξη των παραπαρνάσσιων περιοχών.

Αναμένουμε λοιπόν άμεσα τα αποτελέσματα αυτής της διημερίδας, καθώς το κλίμα ήταν υπεραισιόδοξο και δημιουργήθηκε το κατάλληλο υπόβαθρο για την αρχή μιας καλής συνεργασίας που θα συντελέσει στην ανάπτυξη όλων των παραπαρνάσσιων περιοχών.

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση