Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Title

Χαράδρα της Βελίτσας: Κατάβαση με σκι

Κυρίως κείμενο

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ορειβατικές διαδρομές στον Παρνασσό, βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του βουνού.

Το μονοπάτι της χαράδρας  της Βελίτσας, που οδηγεί στην κορυφή του Παρνασού την Λιάκουρα, στα 2.457 μ., θεωρείται  από τις πιο εντυπωσιακές  ορειβατικές διαδρομές, αλλά και μια από τις ωραιότερες καταβάσεις στην Ελλάδα, για τους λάτρεις του ορειβατικού σκι.

Η διαδρομή ξεκινά από την Άνω Τιθορέα και περνώντας από το φαράγγι του Καχάλα, ενώνεται μετά από λίγα χιλιόμετρα με την χαράδρα. Από εκεί αρχίζει η περιπέτεια για την κατάκτηση της κορυφής του Παρνασσού.

Το μονοπάτι, αγκαλιάζει την πλαγιά του βουνού και μέσα από ένα υπέροχο δάσος από έλατα, που μετατρέπεται ψηλότερα σε άγριο αλπικό τοπίο με απότομα βράχια, οδηγεί στην κορυφή, προσφέροντας άπειρες συγκινήσεις στους ορειβάτες.

Η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη κι έχει μήκος 11 χλμ. περίπου. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση είναι 5-7 ώρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και άλλο τόσο χρειάζεται για την επιστροφή.

Οι εναλλαγές του τοπίου, η θέα της χιονισμένης Λιάκουρας τους περισσότερους μήνες του χρόνου και ο κάμπος που απλώνεται από κάτω και τον διασχίζει ο Κηφισός ποταμός, προσφέρουν συναρπαστικές εικόνες.

Αλλά αυτό που μένει χαραγμένο στη μνήμη των ορειβατών είναι το θέαμα που αντικρίζουν από την κορυφή.

Το βλέμμα χάνεται ανάμεσα στα σύννεφα και στις κορυφογραμμές που προκαλούν δέος. Όλυμπος, Ελικώνας, Γιώνα, Βαρδούσια, Οίτη, Τυμφρηστός… Εκεί τα λόγια περιττεύουν.

Καταγραφή διαδρομής: Κανελλόπουλος Παναγιώτης

*Πολλά από τα αρχεία διαδρομών που φιλοξενούνται στο onparnassos.gr προέρχονται από τρίτους. Η χρήση των στοιχείων γίνεται με ευθύνη του επισκέπτη του onparnassos.gr. Το onparnassos.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για την ακρίβεια και τη χρήση των στοιχείων που δημοσιεύονται. Παρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο και την αξιοπιστία των δεδομένων, στις διαδρομές ενδέχεται να υπάρχουν λάθη στις μετρήσεις ή αποκλίσεις λόγω κακών λήψεων σήματος GPS από τον εκάστοτε δημιουργό του αρχείου. Οι χρήστες οφείλουν να ακολουθούν τις σημάνσεις (ταμπέλες) των μονοπατιών, να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, να είναι ενημερωμένοι για τις καιρικές συνθήκες, να γνωρίζουν τις βασικές παραδοσιακές τεχνικές προσανατολισμού στο βουνό και να είναι εξοπλισμένοι με τον απαραίτητο ορειβατικό εξοπλισμό.

Hot Links

Instagram Feed

Eagle's view 🦅⁠
⁠
#parnassos #onparnassos #spring #landscape #greece #arachova #delphi #agoriani #mountain #drone #cinematic #aerial #dronestagram #droneoftheday #discovergreece #visitgreece #wu_greece #green #firtrees #forest #discovereurope #photography #bestphotos #picoftheday #photooftheday #travelgram⁠
⁠
📷 Follow & Tag @onparnassoscomments1
📍 Agoriani, Eptalofos⁠
⁠
📷@billakosssss⁠
⁠
#agoriani #parnassos #onparnassos #greece #delphi #earth_official #discovergreece #wu_greece #visitgreece #bestdestinations #bestpics #travelmore #travel #europe #nextdestination #vacation #mountain #mountainlife #photography #village #bestphotos #picoftheday #photooftheday #travelgram⁠
⁠
Follow & Tag @onparnassos to get a chance to be featured.comments3
📍Amfikleia

📷 @elepatphotography 👏

#onparnassos #amfikleia #parnassos #river #bridge #village #nature #amfiklia #bestdestinations #greece #spring #april #photography #bestphotos #earthofficial #discovergreece #landscape #riverside #riverphotography #travelgram #instatravelcomments1
]]>]]>Βρείτε μας στο Instagram]]>]]>