Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Title

Δόκανο - Κοσμάς Αιτωλός - Νεραϊδοσπηλιά

Κυρίως κείμενο

H Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού, κοντά στο χωριό Βάργιανη, σε υψόμετρο 1.360μ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του βουνού, με φυσικές πισίνες, σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από μία βραχώδη πλαγιά.

Περιγραφή διαδρομής: Δόκανο - Άγιος Κοσμάς - Νεραϊδοσπηλιά

Η διαδρομή ξεκινάει από την περιοχή «Δόκανο», μεταξύ Λιβαδίου και Επταλόφου (Αγόριανης). Ακολουθούμε τον χωματόδρομο, με τη σήμανση προς «Κοσμά Αιτωλό» για 8,8χλμ.

Αφού φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην περιοχή Αργοστίλια Δροσοχωρίου, συνεχίζουμε για ακόμα 3,7 χλμ. με βορειοδυτική κατεύθυνση. Στο σταυροδρόμι αμέσως μετά το εκκλησάκι συνεχίζουμε ευθεία στο μεσαίο χωματόδρομο.

Μετά από περίπου 3,7χλμ συναντάμε ένα ακόμη σταυροδρόμι από όπου ξεκινάει το πεζοπορικό μονοπάτι για το σπήλαιο. Ακολουθούμε το μονοπάτι με την κόκκινη σήμανση (κόκκινες κορδέλες) στην πλαγιά. Η διαδρομή είναι σχετικά ομαλή, ενώ περνά μέσα από πυκνό ελατοδάσος.

Μετά από πεζοπορία περίπου 30-45 λεπτών φτάνουμε σε ένα πανέμορφο διάσελο σε υψόμετρο 1.400μ. Εδώ η θέα είναι πραγματικά υπέροχη και αξίζει να κάνουμε μια στάση. Απέναντι μας έχουμε θέα τα Βαρδούσια, την Γκιώνα και την Οίτη.

Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την κόκκινη σήμανση για περίπου 10-15 λεπτά. Στην πορεία μας συναντάμε ένα κατακόρυφο βράχο τον οποίο κατεβαίνουμε με τη βοήθεια του σκοινιού.

Η διαδρομή που ακολουθεί γίνεται κατηφορική και προχωράμε πολύ προσεκτικά πιάνοντας τα σκοινιά. Καλό θα ήταν για να περάσουμε τα δύσκολα σημεία να έχουμε μαζί μας ειδικό εξοπλισμό, ώστε να δεθούμε με γάντζους πάνω στα σκοινιά για μέγιστη ασφάλεια.

Τα τελευταία λίγα μέτρα της διαδρομής το μονοπάτι γίνεται ελαφρώς ανηφορικό. Σε πολύ λίγη ώρα συναντάμε την εντυπωσιακή είσοδο του σπηλαίου που βρίσκεται σε απόκρημνα βράχια.

Το άνοιγμα της σπηλιάς είναι αρκετά μεγάλο, ενώ συνήθως από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο οι φυσικές πισίνες είναι γεμάτες με νερό και οι πιο θαρραλέοι μπορούν να βουτήξουν και να προχωρήσουν στα ενδότερα του σπηλαίου προκειμένου να συναντήσουν και τον καταρράκτη. 


Η Νεραϊδοσπηλιά μπορεί να προσεγγιστεί και από μία δεύτερη διαδρομή από το χωριό της Βάριανης, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Πεζοπορία στη Νεραϊδοσπηλιά με έμπειρο οδηγό
Οργανωμένες πεζοπορίες στη Νεραϊδοσπηλιά διοργανώνει η Trekking Hellas Παρνασσού, με ασφάλεια και υπό την καθοδήγηση έμπειρου οδηγού. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 22670 31901 &  6981 114041 ή να στείλετε e-mail στο parnassos@trekking.grΔείτε το πρόγραμμα.

 

Το onparnassos.gr στην προσπάθεια να προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με πεζοπορικές ή άλλες διαδρομές του ορεινού όγκου του Παρνασσού φιλοξενεί πληροφορίες και χάρτες με ενσωματωμένα αρχεία διαδρομών που προέρχονται από διάφορες πηγές. Παρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο και την αξιοπιστία των δεδομένων, στις διαδρομές ενδέχεται να υπάρχουν λάθη στις μετρήσεις ή ακόμη και διαφορές στα στοιχεία της διαδρομής που οφείλονται σε αλλαγές του φυσικού τοπίου (π.χ. διαβρώσεις, κατολισθήσεις, μη συντήρηση διαδρομών κτλ). Ως εκ τούτου η χρήση των στοιχείων γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επισκέπτη / χρήστη του παρόντος ιστοτόπου. Το onparnassos.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για την ακρίβεια και τη χρήση των στοιχείων των διαδρομών που φιλοξενούνται σε αυτόν. Γίνεται μνεία ότι οι χρήστες οφείλουν να ακολουθούν τις σημάνσεις (ταμπέλες) των μονοπατιών όπου υπάρχουν, να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, να είναι ενημερωμένοι για τις καιρικές συνθήκες, να γνωρίζουν τις βασικές παραδοσιακές τεχνικές προσανατολισμού στο βουνό και να είναι εξοπλισμένοι με τον απαραίτητο ορειβατικό εξοπλισμό.​

Hot Links

Instagram Feed

Follow your heart ❤ 🗻 ⛷🏂

📍Gerontovrachos, Mt. Parnassos

📷 @apostolosm
via @trekkinghellas_parnassos 

#onparnassos #parnassos #skiing #skimo #skimountaineering #snowboard #splitboarding #mountain #winter #skiresort #highmountain #mountainlife #mountains #greece #arachova #delphi #snow #march #instagreece #instatravel #covidfree #bestdestinations #europe #greekmountains #landscapephotography #mountainphotography #discovergreece #visitgreece #picofthedaycomments1
📍Δαύλεια, Ανατολικός Παρνασσός

📷 @icon_pragiannis 👏

#parnassos #mountain #onparnassos #davleia #arachova #snow #alpine #bestdestinations #photography #landscapephotography #discovergreece #visitgreece #wu_greece #winter #winterwonderland #greece #nature #village #wanderlust #travelgram #wanttotravelcomments3
Η Μήδεια κι ο Βαλεντίνος προσφέρουν την αγάπη τους στο μαγικό ελατοδάσος 🌨 😍

#snowing #snow #letitsnow #onparnassos #winterwonderland #winter #february #heavysnow #snowfall #parnassos #agoriani #arachova #greece #discovergreece #visitgreece #wu_greece #covidfree #mountain #coldweather #snowgram #picoftheday #valentinesday #medeia #mountainlifestyle #digitalnomads #digitalnomadslife #greekmountains #europe #europetravel 

Follow and tag #onparnassos @onparnassoscomments2
]]>]]>Βρείτε μας στο Instagram]]>]]>