Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • 4 ΕΠΟΧΕΣ
  • ΧΑΡΤΗΣ

Title

Συστάσεις σχετικά με τις επισκέψεις σε σπήλαια της προστατευόμενης περιοχής του Παρνασσού

Created date

26/05/2017 - 16:52

Body

Ανοιχτή επιστολή εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με την οποία ενημερώνει το κοινό σχετικά με την προστασία ειδών που ζουν σε σπήλαια του Παρνασσού.

Στο ασβεστολιθικό υπόβαθρο του Παρνασσού έχει διαμορφωθεί ένα πολύ έντονο ανάγλυφο (σπήλαια, βάθρα, φαράγγια), όπου φιλοξενούνται αρκετά είδη νυχτερίδων. Τα ευαίσθητα αυτά θηλαστικά προστατεύονται σε εθνικό, κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσω κάποιων συμβάσεων και λιστών (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, σύμβαση CITES, Κόκκινο Βιβλίο της IUCN, Συνθήκη Βέρνης, Προεδρικό Διάταγμα 67/81).

Καθώς τα σπήλαια και τα βάραθρα αποτελούν κατοικία, σταθμούς διαχείμασης και τόπους ανατροφής για τα περισσότερα από αυτά, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψιν μας τον παρακάτω οδηγό συμπεριφοράς του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού που αφορά επισκέψεις σε σπήλαια.

Σε περίπτωση υψηλής επισκεψιμότητας σε σπηλαιοβάραθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο σπήλαιο με αποικίες χειροπτέρων, ο θόρυβος, η φωταγώγηση από φακούς, τα φλας φωτογραφικών μηχανών, κ.λ.π. μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή όχληση στα χειρόπτερα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του σπηλαίου από αυτά, στο θάνατο χειροπτέρων ή στην εγκατάλειψη νεογνών αν η επίσκεψη γίνει στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Η όχληση από τυχόν επισκέπτες συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται για όσο χρονικό διάστημα οι αποικίες είναι παρούσες. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τα μέσα περίπου της άνοιξης μέχρι τα μέσα με τέλη καλοκαιριού, όταν σχηματίζονται οι μητρικές αποικίες αναπαραγωγής (εγκυμοσύνη, γεννήσεις, γαλουχία), καθώς επίσης και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι νυχτερίδες βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, οπότε και οι επισκέψεις πρέπει να αποφεύγονται.

Με βάση τα ως άνω, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αποικιών ή/και μεμονωμένων ατόμων χειροπτέρων (νυχτερίδων), σε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα σπήλαια εντός του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού ή στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να τηρηθούν οι ακόλουθοι κανόνες συμπεριφοράς:

  • Αποφυγή της άμεσης επαφής με τις νυχτερίδες (άγγιγμα – σύλληψη). Η επαφή με οποιοδήποτε άγριο ζώο πρέπει να αποφεύγεται τόσο για την ασφάλεια των ζώων όσο και για την ασφάλεια των επισκεπτών.
  • Περιορισμός του θορύβου στο ελάχιστο δυνατό.
  • Αποφυγή της έκθεσης των νυχτερίδων σε φωτισμό.
  • Περιορισμός των φωτογραφίσεων στο ελάχιστο δυνατό.
  • Αποφυγή του καπνίσματος στο χώρο του σπηλαίου.
  • Επίσκεψη του σπηλαίου ανά μικρές ομάδες με περιορισμό του αριθμού των σπηλαιολόγων της εκάστοτε ομάδας στο ελάχιστο δυνατό (έως 5 άτομα) ή και διακοπή της επίσκεψης στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων αποικιών εκατοντάδων ατόμων.

Hot Links

Instagram Feed

Winter is loading...⁠
⁠
📷 @_fotis_drls_⁠
⁠
📍 Mt. Parnassos⁠
⁠
Tag #onparnassos @onparnassos to get a chance to be featured!⁠
⁠
#snowy #Parnassos #OnParnassos #Greece #winter #winteriscoming #winterisloading #earth_official ⁠
#discovergreece #wu_greece #visitgreece #bestdestinations #bestpics #travelmore #travel #alpine #covidfree #europe #nextdestination #vacation ⁠
#mountain #snow #peaks #mountainlife #photography #landscapephotographycomments3
Welcome November!⁠
⁠
📷 @onparnassos⁠
⁠
#Parnassos #OnParnassos #Greece #autumn #November #winteriscoming #winterisloading #earth_official #arachova #agoriani #discovergreece #wu_greece #visitgreece #bestdestinations #forest #hiking #path #bestpics #travelmore #travel #covidfree #europe #nextdestination #vacation #mountain #mountainlife #photography #landscapephotography #instagood #travelgramcomments0
The traditional village of Polydrosos (Souvala).⁠
⁠
📷 @onparnassos⁠
⁠
#Polydrosos #Parnassos #OnParnassos #Greece #autumn #earth_official #discovergreece #wu_greece #visitgreece #bestdestinations #bestpics #europe #nextdestination #vacation #mountain #mountainlife #photography #landscapephotography #instagood #travelgram #stone #villagecomments1
]]>]]>Βρείτε μας στο Instagram]]>]]>