Δημοφιλή άρθρα
Μονοπάτι Παρνασσού 2024: Εγγραφές στον ορεινό ημιμαραθώνιο στην Αμφίκλεια. Οι ορεινοί αγώνες δρόμου «Μονοπάτι Παρνασσού 2024» θα πραγματοποιηθούν...
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας στην ταβέρνα του Μπάμπη στο Λιβάδι Αράχωβας. Σε μια από τις...
Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Πολύδροσο και Λιλαία. Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων σε Πολύδροσο και Λιλαία περιλαμβάνει το φετινό...
Απόκριες 2024 στο Γαλαξείδι με Αλευρομουτζούρωμα. Το αποκριάτικο πρόγραμμα Αλευρομουτζούρωμα 2024, το οποίο διοργανώνεται από τον...
Η «Νύχτα των Στοιχειών» ζωντανεύει και φέτος τις Απόκριες στην Άμφισσα. Tο διήμερο 15 έως 17...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Προσοχή στις χιονοστιβάδες στον Παρνασσό - Υψηλός βαθμός επικινδυνότητας

Δημοσίευση: 14/01/2019 16:18
|
Τελ. Ενημέρωση: 11/10/2021 03:29

Φωτ.: Χιονοστιβάδα στην Φτερόλακα, δίπλα στον αναβατήρα Ηνίοχο Νο6, παρασύρει χιονοδρόμο που έκανε σκι εκτός πίστας στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Ο βαθμός επικινδυνότητας εκείνη την ημέρα ήταν 4/5. Credits: Klaus Listl / onParnassos.gr

Οι χιονοστιβάδες στον Παρνασσό δεν είναι ασυνήθιστες, ενώ ο κίνδυνος ενισχύεται μετά από πολλές και έντονες χιονοπτώσεις, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, που δημιουργούν πολλά και διαφορετικά στρώματα χιονιού. Η χιονοδρομία εκτός πίστας καλό είναι να αποφεύγεται σε μέρες που ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι υψηλός.

Για την ατομική ασφάλεια όλων όσοι χιονοδρομούν εκτός πίστας, ενδείκνυται η εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις χιονοστιβάδες, ενώ απαραίτητη θεωρείται η χρήση εξοπλισμού που περιλαμβάνει πομποδέκτη, φτυάρι, σόντα και ειδικό αερόσακο.

Καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού

Παραθέτουμε μερικά στιγμιότυπα που έχουμε στη διάθεσή μας, από χιονοστιβάδες στον Παρνασσό από τον χειμώνα του 2017, καθώς και δύο χθεσινά περιστατικά. Φυσικά οι απόψεις των «ειδικών» επί παντός θέματος, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν χιονοστιβάδες στα ελληνικά βουνά είναι τουλάχιστον αφελείς και επικίνδυνες.


Χιονοστιβάδα δημιουργήθηκε χθες 13/01/2019 κάτω από την Τουμπόραχη, σε μικρή απόσταση από τα Κελάρια. Την φωτογραφία απέστειλε ο κ. Κώστας Δήμου στο On Parnassos στο Instagram.

Πλάκα χιονιού ξεκόλλησε χθες βράδυ 13/01/2019, κατά τη διάρκεια διάνοιξης της πίστας Νο6 στη Φτερόλακα, καταδεικνύοντας τον βαθμό επικινδυνότητας / Φωτ.: Facebook, Σωτήρης Γιαννόπουλος

Χιονοστιβάδα στην Φτερόλακα στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Ο βαθμός επικινδυνότητας εκείνη την ημέρα ήταν 4/5. Φωτ.: Γιάννης Κωστελίδης / onParnassos.gr

Με αφορμή τις πρόσφατες σφοδρές χιονοπτώσεις στον Παρνασσό, καθώς και τη χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, η οποία προκάλεσε ζημιά στον αναβατήρα Στύγα, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού εξέδωσε δελτίο Τύπου τονίζοντας ότι τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Αυτούσιο το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το χιονοδρομικό:

Το ΧΚ Παρνασσού τηρεί τους κανόνες ασφαλείας τόσο στις πίστες όσο και στους αναβατήρες. Ειδικά σε θέματα χιονοστιβάδων μετά από σφοδρές χιονοπτώσεις, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, οι κανόνες λένε ότι δεν ανοίγουν οι πίστες εάν πρώτα δεν ασφαλιστούν 100%.

Στο ΧΚΠ προβλήματα χιονοστιβάδων αντιμετωπίζουμε κυρίως προς την πλευρά της Φτερόλακκας και ειδικά σε περιοχές που είναι εκτός των πιστών. Το βουνό και τη φύση γενικότερα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Γι’ αυτό και θέλουμε να παρακαλέσουμε τις φίλες και τους φίλους χιονοδρόμους να υπακούν στα σήματα και στις οδηγίες του προσωπικού του ΧΚΠ. Να μην παραβιάζουν τις κλειστές προς χρήση πίστες, ούτε να χιονοδρομούν εκτός των ορίων ειδικά όταν ο κίνδυνος των χιονοστιβάδων είναι υψηλός. Ερχόμαστε στο βουνό για να διασκεδάσουμε αλλά πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια και οι ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε περισσότερα για τις χιονοστιβάδες στο site της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης εδώ.

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση