Δημοφιλή άρθρα
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού οι Διεθνείς Αγώνες Αλπικού Σκι 2024. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας...
Μονοπάτι Παρνασσού 2024: Εγγραφές στον ορεινό ημιμαραθώνιο στην Αμφίκλεια. Οι ορεινοί αγώνες δρόμου «Μονοπάτι Παρνασσού 2024» θα πραγματοποιηθούν...
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας στην ταβέρνα του Μπάμπη στο Λιβάδι Αράχωβας. Σε μια από τις...
Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Πολύδροσο και Λιλαία. Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων σε Πολύδροσο και Λιλαία περιλαμβάνει το φετινό...
Απόκριες 2024 στο Γαλαξείδι με Αλευρομουτζούρωμα. Το αποκριάτικο πρόγραμμα Αλευρομουτζούρωμα 2024, το οποίο διοργανώνεται από τον...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Παρουσίαση βιβλίου στο Χάνι της Γραβιάς

Δημοσίευση: 24/06/2021 09:47
|
Τελ. Ενημέρωση: 11/10/2021 03:27

Photo: Public.gr

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, στις 20:00, στον ιστορικό χώρο Χάνι της Γραβιάς, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Ρίζες και θεμέλια – Οδόσημα της ιστορίας του Ελληνισμού», της ακαδημαϊκού Μαρίας Ευθυμίου, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Κοινόν Αινιάνων, στο πλαίσιο των δράσεων που είναι αφιερωμένες στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

  • Είσοδος ελεύθερη.
  • Περισσότερες πληροφορίες: 2265091735, 6942537930.

Ρίζες και θεμέλια
Συγγραφέας: Μαρία Ευθυμίου σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά

Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο χριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς τη σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του. Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή. «Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

Η ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Είναι καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1981.

Από το 2007 διδάσκει δωρεάν, σε όλη την Ελλάδα, κύκλους παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν καλύψει περί τις 3.500 ώρες διδασκαλίας και τα έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί περί τα 70 άρθρα και συμβολές της σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το έτος 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού.

Ο ΜΑΚΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ fm και τώρα στον Athens Voice Radio) και από το 2019 παρουσιάζει την εκπομπή «Άξιον Διαλόγου» στο Action 24. Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες (για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜΑgazino, την Athens Voice και το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ), μεταξύ αυτών: Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, Eric Hobsbawm, Yuval Noah Harari, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Irvin Yalom, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov. Συνεργάστηκε στη συγγραφή των βιβλίων: Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο, με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, Μόνο λίγα χιλιόμετρα. Ιστορίες για την Ιστορία, με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone, με την Άννα Διαμαντοπούλου, Όλα σε μία ζωή, με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή.

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση