Δημοφιλή άρθρα
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού οι Διεθνείς Αγώνες Αλπικού Σκι 2024. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας...
Μονοπάτι Παρνασσού 2024: Εγγραφές στον ορεινό ημιμαραθώνιο στην Αμφίκλεια. Οι ορεινοί αγώνες δρόμου «Μονοπάτι Παρνασσού 2024» θα πραγματοποιηθούν...
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας στην ταβέρνα του Μπάμπη στο Λιβάδι Αράχωβας. Σε μια από τις...
Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Πολύδροσο και Λιλαία. Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων σε Πολύδροσο και Λιλαία περιλαμβάνει το φετινό...
Απόκριες 2024 στο Γαλαξείδι με Αλευρομουτζούρωμα. Το αποκριάτικο πρόγραμμα Αλευρομουτζούρωμα 2024, το οποίο διοργανώνεται από τον...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

10 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις το καλοκαίρι στον Παρνασσό

Δημοσίευση: 11/07/2018 14:46
|
Τελ. Ενημέρωση: 03/11/2022 12:58

Καρκαβέλια - Παρνασσός - On Parnassos

Photo © Γιάννης Κωστελίδης / On Parnassos

Καλοκαιρινές διακοπές στο βουνό; Καλοκαίρι στην Αράχωβα; Κι όμως όσοι γνωρίζουν και όσοι το έχουν δοκιμάσει, δεν το αλλάζουν με τίποτα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που μοιράζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε θάλασσα και βουνό. Λίγο η μοναδική δροσιά που σου προσφέρει μόνο το μεγάλο υψόμετρο, λίγο η αυθεντική ηρεμία, λίγο η απίστευτη μυρωδιά του ορεινού χωριού, λίγο το καλό φαγητό, αρκούν για να σε κάνουν να… πάρεις τα βουνά!

tithorea-trypi_kaltsas_1920.jpgPhoto Καταρράκτης Τρύπης – © Κώστας Καλτσάς

Αν υπάρχει ένα βουνό που καταφέρνει να συνδυάζει τόσα πράγματα την καλοκαιρινή περίοδο, δίνοντας ταυτόχρονα στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με δεκάδες δραστηριότητες, αυτό δεν είναι άλλο από τον Παρνασσό. Και μάλιστα μόλις 2 ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα και σε κομβικό σημείο στο κέντρο της Ελλάδας που εξυπηρετεί όσους κάνουν διακοπές στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Διαμονή στην Αράχωβα: Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία μέσα στην Αράχωβα

Καύσωνας στον Παρνασσό δεν υπάρχει. Υποκύπτει στη δροσιά που προσφέρει το μεγάλο υψόμετρο (κορυφή 2.457μ.) σε συνδυασμό με τα πλατάνια, τα έλατα, τα τρεχούμενα νερά και τους καταρράκτες. Το εξαιρετικό κλίμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους που οι ταξιδιώτες όλων των ηλικιών επιλέγουν τον Παρνασσό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το onParnassos.gr σας προτείνει 10 προσιτές εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε το καλοκαίρι στον Παρνασσό και τα χωριά του.

Πεζοπορία

Photo © Γιάννης Κωστελίδης

Η ορεινή πεζοπορία είναι από τις δημοφιλέστερες δραστηριότητες του καλοκαιριού στο μυθικό βουνό του Απόλλωνα, αφού υπάρχουν δεκάδες διαδρομές σε σηματοδοτημένα μονοπάτια και δασικούς δρόμους.

Διαμονή στην Αγόριανη: Ανακαλύψτε πέτρινους ξενώνες και σαλέ

Αλπικά τοπία με θέα τη θάλασσα, απέραντα ελατοδάση και αρχαία μνημεία είναι τα χαρακτηριστικά που εναλλάσσονται στις παρθένες περιοχές μέσα στον παλιότερο Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας. Ο Παρνασσός απ’ άκρη σ’ άκρη προσφέρεται για ατελείωτες πεζοπορίες για όλα τα γούστα και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Δείτε τις διαδρομές για πεζοπορία στον Παρνασσό.

Mountain Bike

Photo © Κώστας Καλτσάς

Ο Παρνασσός θεωρείται παράδεισος για την ορεινή ποδηλασία. Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 100 χμ. περιμένουν τους λάτρεις του Mountain Bike. Χωματόδρομοι, λόφοι, μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα στο μαγευτικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, αλλά και του αλπικού Παρνασσού δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους αυτούς που αγαπούν το σπορ.

Αυτά είναι τα ξενοδοχεία με πισίνα στον Παρνασσό

Ποδηλατικές περιηγήσεις, οργανώνει η True Wheels που έχει βάση στο Λιβάδι Αράχωβας και ποδηλατικό κατάστημα στη Λιβαδειά. Απευθυνθείτε στην True Wheels για ενοικίαση ποδηλάτου, οργανωμένα tours σε διαδρομές στον Παρνασσό και downhill. Δείτε στοιχεία επικοινωνίας εδώ.

Επίσκεψη σε εντυπωσιακά σπήλαια

neraidospilia_1288.jpg
Photo Νεραϊδοσπηλιά – © Γιάννης Κωστελίδης / On Parnassos

Σπήλαια στον Παρνασσό. Στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού υπάρχουν μερικά από τα πιο ιδιαίτερα επισκέψιμα σπήλαια στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες του βουνού μπορούν να εξερευνήσουν το σπάνιο σπήλαιο με λίμνες στο εσωτερικό του που βρίσκεται κοντά στην Βάριανη ονόματι Νεραϊδοσπηλιά, το διεθνώς φημισμένο Κωρύκειον Άντρο που βρίσκεται πάνω από το Λιβάδι ή να επισκεφτούν τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης, γνωστό και ως Επτάστομο. Στη χαράδρα της Βελίτσας στην Τιθορέα, βρίσκεται η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που κάποτε ήταν το σπίτι του οπλαρχηγού, ενώ στη Μαριολάτα βρίσκεται η διαμπερής Μπαρουτοσπηλιά.Επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών

Tholos-of-temples-circular-of-Sanctuary-of-Athena-Pronaia-of-oracle-delphic%2C-Greece.jpg

Στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού βρίσκονται οι Δελφοί, με έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και φημισμένους ανά την υφήλιο. Τουρίστες από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου καταφτάνουν στους Δελφούς για να βρεθούν στο μέρος όπου πριν από χιλιάδες χρόνια η Πυθία προφήτευε τα μελλούμενα και τη μοίρα των ανθρώπων.

Ανακαλύψτε τα καλύτερα εστιατόρια στην Αράχωβα

Τα αξιοθέατα των Δελφών είναι αναρίθμητα. Τα σημαντικότερα από αυτά -αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- είναι ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας.

Ιππασία

Photo © Γιάννης Κωστελίδης / On Parnassos

Πάντα ονειρευόσασταν να κάνετε ιππασία μέσα στο δάσος; Τα πανέμορφα άλογα θα σας ανεβάσουν τη διάθεση στα ύψη! Στο Λιβάδι Αράχωβας, λειτουργεί χώρος για ιππικές δραστηριότητες, ονόματι «Άτι», όπου υπάρχει η δυνατότητα για ιππασία για μικρούς και μεγάλους και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού λειτουργεί όλο το χρόνο.

Μπάνιο στις παραπαρνάσσιες παραλίες

Photo: Λιχαδονήσια

Στην Αράχωβα, βουνό και θάλασσα γίνονται ένα. Μέσα σε μόλις 30 λεπτών οδήγησης, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί σε παραθαλάσσια χωριά και πεντακάθαρες, εντελώς ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό, παραλίες. Ιτέα, Γαλαξίδι και Αντίκυρα είναι μερικές από τις διαθέσιμες επιλογές στα νότια… πόδια του Παρνασσού που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο. Στη βόρεια πλευρά ξεχωρίζουν τα εξωτικά Λιχαδονήσια στον Ευβοϊκό Κόλπο, στα οποία μπορείτε να φτάσετε με θαλάσσια ταξί από τα Καμμένα Βούρλα. Τα Καμμένα Βούρλα απέχουν περίπου 45 λεπτά οδικώς από την Αμφίκλεια και την Αγόριανη.

Tour στα πανέμορφα ορεινά χωριά του Παρνασσού

agoriani_drone_830.jpg

Photo Η Αγόριανη ή Επτάλοφος από ψηλά – © On Parnassos

Σε οποιοδήποτε χωριό του Παρνασσού κι αν διανυκτερεύετε, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να κάνετε ένα road trip στα υπέροχα χωριά που βρίσκονται στην βόρεια πλευρά του βουνού. Η υπέροχη Αγόριανη, η άγνωστη Βάργιανη, η Άνω Πολύδροσος είναι τρεις must ορεινές επιλογές για βόλτα και καλό φαγητό!

Αυτά είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό στα χωριά του Παρνασσού

Δελφοί – Αγόριανη: περπατώντας στο αρχαίο μονοπάτι

Photo © Γιάννης Κωστελίδης / On Parnassos

Εμπειρία που πολλοί ξένοι τουρίστες έχουν στην κορυφή της ατζέντας των διακοπών τους στην Ελλάδα, είναι η πεζοπορία από τους Δελφούς μέχρι την Αγόριανη ή το αντίστροφο, ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι, που σήμερα αποτελεί τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4.
Δείτε πληροφορίες και χάρτη της διαδρομής εδώ.

Θρησκευτικός τουρισμός: Επίσκεψη σε ιστορικές μονές

Photo Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ – © Γιάννης Κωστελίδης / On Parnassos

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μία κατηγορία από μόνος του. Στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού βρίσκονται ιστορικές μονές, με πιο γνωστή τη Βυζαντινή Μονή Οσίου Λουκά, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα βυζαντινής τέχνης του 11ου αι., ενώ τοπίο που κόβει την ανάσα περιβάλλει την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, έξω από τη Δαύλεια.

Επίσκεψη στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Τρύπης

Photo © Κώστας Καλτσάς

Προκαλεί έκπληξη ακόμη και σε πολλούς ντόπιους κατοίκους των χωριών του Παρνασσού, το γεγονός ότι στον ορεινό όγκο υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ελλάδα. Ένας κρυμμένος παράδεισος και μία μαγευτική διαδρομή που ξεκινά από την Τιθορέα, σας περιμένουν. Δείτε περισσότερα για τους καταρράκτες εδώ.

Κείμενο: Γιάννης Κωστελίδης

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, ή κατά παράφραση, η διασκευή και απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου ενημέρωσης (www.onparnassos.gr) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο μέσο, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος : 2121/1993 και Κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και στην Ελλάδα. Για να λάβετε άδεια χρήσης του περιεχομένου μας, στείλτε μας τίτλο άρθου, link άρθρου και μέσο αναδημοσίευσης στο e-mail: [email protected]

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση