Δημοφιλή άρθρα
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού οι Διεθνείς Αγώνες Αλπικού Σκι 2024. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας...
Μονοπάτι Παρνασσού 2024: Εγγραφές στον ορεινό ημιμαραθώνιο στην Αμφίκλεια. Οι ορεινοί αγώνες δρόμου «Μονοπάτι Παρνασσού 2024» θα πραγματοποιηθούν...
Το μενού της Καθαράς Δευτέρας στην ταβέρνα του Μπάμπη στο Λιβάδι Αράχωβας. Σε μια από τις...
Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Πολύδροσο και Λιλαία. Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων σε Πολύδροσο και Λιλαία περιλαμβάνει το φετινό...
Απόκριες 2024 στο Γαλαξείδι με Αλευρομουτζούρωμα. Το αποκριάτικο πρόγραμμα Αλευρομουτζούρωμα 2024, το οποίο διοργανώνεται από τον...
Εκκαθάριση φίλτρων
Εφαρμογή φίλτρων

Στα λευκά θα βρει τα χωριά του Παρνασσού το 2019 - Συμβουλές για απολαυστική, ασφαλή, χιονισμένη Πρωτοχρονιά

Δημοσίευση: 31/12/2018 12:20
|
Τελ. Ενημέρωση: 09/11/2021 15:38

Χιονίζει ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, δημιουργώντας ένα υπέροχο εορταστικό τοπίο. Τυχεροί θα είναι όσοι επισκέπτες βρίσκονται στην περιοχή ή προγραμματίζουν να κάνουν Πρωτοχρονιά σε κάποιο χωριό του Παρνασσού.

Το χιόνι είναι στην φύση του Παρνασσού και αποτελεί πολυπόθητο αγαθό. Ωστόσο, τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, οφείλουν να συμμορφώνονται σε συγκεκριμένους κανόνες με σκοπό την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και φυσικά των πεζών.

Ο καιρός την Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε Αράχωβα, Λιβάδι, Επτάλοφο (Αγόριανη), Βάριανη, Άνω Πολύδροσο και φυσικά στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα, δηλαδή σε Αμφίκλεια, Πολύδροσο, Γραβιά και Τιθορέα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου από -2°C έως 0°C σε υψόμετρο 1.000μ.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά 2019

Η αλλαγή του χρόνου θα βρει τα παραπάνω χωριά ντυμένα στα λευκά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα της πρώτης μέρας του έτους, οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και αναμένεται να συνεχιστούν και την ημέρα, κάνοντας το τοπίο μαγευτικό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου από -3°C έως 0°C σε υψόμετρο 1.000μ.

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός της Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, καθώς από την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων και πτώση της θερμοκρασίας.

Συμβουλές για να απολαύσετε το χιόνι με ασφάλεια

  • Το οδικό δίκτυο παραμένει πάντα ανοιχτό, αφού τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δημοτικών αρχών στην περιοχή του Παρνασσού καθαρίζουν συνεχώς τους δρόμους. Ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή χειμερινών ελαστικών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων.
  • Είναι υποχρεωτικό οι οδηγοί να φέρουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετούν πριν ανέβουν στο βουνό. Εναλλακτικά, ενδείκνυται η χρήση χειμερινών ελαστικών.
  • Οδηγούμε σε χαμηλές ταχύτητες και στρωτά χωρίς απότομες κινήσεις.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζεστό ή βραστό νερό για να ξεπαγώσουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου. Είναι προτιμότερο να «ξύσουμε» την επιφάνεια ή να περιμένουμε το καλοριφέρ του αυτοκινήτου να καθαρίσει τα τζάμια. Γενικά αφιερώνουμε χρόνο στον καθαρισμό καθρεπτών και παραθύρων.
  • Αφαιρούμε το χιόνι από την οροφή του αυτοκινήτου, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση ένα απότομο φρενάρισμα να πετάξει το χιόνι στο παρμπρίζ εμποδίζοντας την ορατότητά μας.
  • Κατά την οδήγηση στο χιόνι, αφήνουμε πάντα μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σε σχέση με την οδήγηση σε κανονικές συνθήκες.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο τουλάχιστον τα ακόλουθα: φακό, φτυάρι και φορτιστή τηλεφώνου.
  • Περπατήστε στο χιόνι. Για το περπάτημα σε χιονισμένους δρόμους ή μονοπάτια, χρησιμοποιήστε ορειβατικά μποτάκια για μεγαλύτερη ασφάλεια και απόλαυση. Μην χρησιμοποιείτε παπούτσια της πόλης.
  • Ντυθείτε με ρούχα ειδικά για το χιόνι. Συνιστάται ντύσιμο με ισοθερμικά, μπουφάν και παντελόνια για σκι, σκουφιά, αδιάβροχα γάντια, full face κτλ.

Δείτε τις 14 κορυφαίες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στον Παρνασσό τον χειμώνα

Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος για το χιόνι. Με θετική διάθεση και την κατάλληλη προετοιμασία, το χιόνι μετατρέπεται σε μοναδική, απολαυστική εμπειρία!

Η ομάδα του onParnassos.gr σας εύχεται καλή χρονιά με υγεία και… πάντα ψηλά!

le grand chalet banner
Πρόσφατα άρθρα

Σχόλια

Οn Parnassos is a great tourist board in Arachova and Parnassos area. They help you with booking, find accommodations and give a lot of interesting and useful information about things to do in the area. We visited the area last winter and had a really great time.
Tine Listl
via Tripadvisor
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής του Παρνασσού, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στο Δήμο μας».
Παναγιώτης Ταγκαλής, Δήμαρχος Δελφών
via
Το πιο ενημερωμένο site για την περιοχή!
Daphne Ne
via Tripadvisor
Πολύ καλή ενημέρωση και φωτογραφίες
Angela Billi
via Tripadvisor
Το καλύτερο στη Νότια Ελλάδα!
Καρολίνα Σάββα
via Tripadvisor
Ένα πολύ καλό site για ενημέρωση όσον αφορά την περιοχή του Παρνασσού
Δημήτρης Καλαμίδας
via Google My Business
Θέλω διαμονή
Θέλω δραστηριότητες
{MESSAGE}
{MESSAGE}
Επιβεβαίωση
Ακύρωση